ЗА Проекта

Проект Светло бъдеще за черния лешояд LIFE14 NAT/BG/649 обединява усилията на пет основни партньора от четири европейска страни – Зелени Балкани – Стара Загора и Фонда за дивата флора и фауна (ФДФФ) от България, Фондацията за опазване на лешоядите (VCF) от Холандия, Junta de Extremadura от Испания и Euronatur от Германия.
Той предвижда възстановяването на черния лешояд в България, с внасяне и освобождаване на птици от Испания, подобряване на условията за гнездене и хранителната база, подпомагане на местните животновъди, намаляване на заплахите и развитие на националните капацитети.

виж повече

Последни новини

16 ное

Нови маркирани белоглави лешояди в ПП „Врачански Балкан“

През октомври и ноември 2017 г.  бяха уловени и маркирани пет млади белголави лешояда край с. Долно Озирово, ПП „Врачански Балкан“.

повече
04 ное

Премина профилактичният преглед на лешоядите в Спасителния център

След края на размножителния сезон в Спасителния център на Зелени Балкани е време за плановите профилактични прегледи на животните във волиерите ни.

повече
25 окт

Зелени Балкани получиха дарение от два белоглави лешояда от немски зоопаркове

Два лешояда бяха дарени на Зелени Балкани от немските зоопаркове Allwetterzoo Münster и Tierpark Goerlitz за целите на програмата за възстановява

повече
24 окт

Екип на Зелени Балкани картира опасно електропроводно трасе, убило десетки щъркели и белоглав лешояд

Картирахме близо 100 стълба между с. Биково и гр. Кермен, след сигнал на граждани за намерени десетки трупове на загинали птици, между тях и белоглав

повече
17 окт

Уникалната история на белоглавия лешояд K4N, природозащитниците и ветропарковете край морето.

Белоглавият лешояд К4N обедини усилията на природозащитниците и потвърди ефективността на системата за ранно предупреждение на Ветроенергиен парк &bdq

повече

Следете наживо нашите лешояди, маркирани с GPS/GSM предаватели. Устройствата редовно ни изпращат данни за точното местоположение на птиците, като така ни помагат да наблюдаваме тяхното поведение и адаптация на свобода.

виж повече