ЗА Проекта

Проект Светло бъдеще за черния лешояд LIFE14 NAT/BG/649 обединява усилията на пет основни партньора от четири европейска страни – Зелени Балкани – Стара Загора и Фонда за дивата флора и фауна (ФДФФ) от България, Фондацията за опазване на лешоядите (VCF) от Холандия, Junta de Extremadura от Испания и Euronatur от Германия.
Той предвижда възстановяването на черния лешояд в България, с внасяне и освобождаване на птици от Испания, подобряване на условията за гнездене и хранителната база, подпомагане на местните животновъди, намаляване на заплахите и развитие на националните капацитети.

виж повече

Последни новини

19 мар

Обезопасено е рисково трасе в района на Кресненското дефиле

Кресненски пролом, 15.03.2018г.  В резултат на съвместни дейности между Фонд за дивата флора и фауна и служителите на „ЧЕЗ Разпределение Бъ

повече
16 фев

Отново заблуден лешояд в Сливен

Бдителни граждани сигнализираха за белоглав лешояд, който от няколко дни се разхожда в град Сливен. Птицата е гост от далечна Германия.

повече
12 фев

Лешоядите в ПП Врачански Балкан вече загнездват, отскоро още два белоглави лешояди на свобода в района

Една от птиците идва от френски зоопарк и бе маркирана със специален сателитен предавател, който ще ни позволи да проследим адаптацията й на свобода.

повече
29 яну

Ново яйце на лешояди в Спасителния център на Зелени Балкани

Втори вид лешояди, обитаващи Спасителния център за диви животни на Зелени Балкани снесоха яйце.  

повече
22 яну

Нова група от 28 „чуждестранни“ белоглави лешояди ще подпомогне завръщането на черния лешояд в България

В края на 2017 и началото на 2018 г. в Спасителния център за диви животни постъпиха 28 нови белоглави лешояди. Птиците ще бъдат използвани като част о

повече

Следете наживо нашите лешояди, маркирани с GPS/GSM предаватели. Устройствата редовно ни изпращат данни за точното местоположение на птиците, като така ни помагат да наблюдаваме тяхното поведение и адаптация на свобода.

виж повече