Новини

1

Фотоконкурс „Балкански Зелен пояс“ 2017

15.07.2017 г.

Сдружение Зелени Балкани организира фотоконкурс "Балкански Зелен пояс" 2017 като част от общ проект между БФБ, Зелени Балкани и Евронатур (Германия) за популяризиране на Европейския Зелен пояс.


повече
1

Яйцето на белоглавите лешояди от Кресненското дефиле за съжаление е мъртво и няма да може да даде нов живот

12.04.2017 г.

Яйцето на белоглавите лешояди от Кресненското дефиле за съжаление  е мъртво и няма да може да даде нов живот....Това бе окончателно потвърдено вчера, по време на последния преглед на яйцето в Спасителния център за диви животни на Зелени Балкани.


повече
1

Наблюдения на гнездящите лешояди във Врачански Балкан

11.04.2017 г.

На 1.04.2017 г. екип на проект  Светло бъдеще за черния лешояд LIFE14 NAT/BG/649 проведе наблюдения над Враца. В два района бяха установени  по една гнезяща двойка. За две от двойките, които бяха наблюдавани при гнездата на 1.03.2017 г. сега бе установено, че не са загнездили. Според Георги Стоянов от Дружеството за защита на хищните птици е твърде вероятно това да не се е случило, поради безпокойство  от страна на туристи...


повече
1

Първи преглед на яйцето от Кресна!

07.04.2017 г.

Специалисти по размножаване на хищни птици, част от екипа на Спасителния център на Зелени Балкани, вчера прегледаха яйцето на белоглавите лешояди от Кресна.
 


повече
1

Състоянието на лешояда от Враца е стабилно

06.04.2017 г.

Днес продължиха грижите за постъпилия от Враца бедстващ лешояд. Направено му бе рентгенография в лабораторията  на Тракийския университет от доц. Чакъров, специалист по хирургия. Снимката с контрастно вещество показа, че птицата задържа вещества в гушата си, вероятно поради стеснение, но за окончателно изясняване на диагнозата утре ще бъде направено контролен преглед. За момента птицата е в задоволително състояние...


повече
1

Спасителната акция в Кресненския пролом - алпинисти прибраха обреченото яйце на белоглави лешояди, малкото в гнездото липсва, екипът не е имал възможността да го спаси

05.04.2017 г.

Спасителната акция в Кресненския пролом - алпинисти прибраха обреченото яйце на белоглави лешояди, малкото в гнездото липсва, екипът не е имал възможността да го спаси. Екипът пътува към Спасителния център на Зелени Балкани за настаняване на яйцето в специален инкубатор.


повече
1

Спешна спасителна акция за малкото и яйцето на лешоядите, гнездящи в Кресненското дефиле. Общо над 30 са жертвите на отровите в пролома.

04.04.2017 г.

Екипът на Фонд за дивата флора и фауна (ФДФФ) представи последната информация по случая с отровите в Кресна.  За съжаление до момента са открити 17 мъртви лешояда, с общите усилия на екипа на ФДФФ и отзовалите се доброволци. Реалният брой на жертвите се оценява вероятно на над 30 птици.


повече
1

Бедстващ лешояд от Враца постъпи в Спасителния център за диви животни

04.04.2017 г.

Сигнал за бедстващ белоглав лешояд е постъпи в неделя (2.04.2017) на дежурния телефон на РИОСВ – Враца от тел. 112. Птицата е била открита в безпомощно състояние в двора на частен имот във Враца. Имала маркировка на едното крило.


повече

Зелени балкани

Хищни птици

ФДФФ