Новини

***

Обезопасено е рисково трасе в района на Кресненското дефиле

19.03.2018 г.

Кресненски пролом, 15.03.2018г.  В резултат на съвместни дейности между Фонд за дивата флора и фауна и служителите на „ЧЕЗ Разпределение България“ АД приключи работата по обезопасяване на рискови стълбове в Кресненското дефиле.


повече
***

Нова група от 28 „чуждестранни“ белоглави лешояди ще подпомогне завръщането на черния лешояд в България

22.01.2018 г.

В края на 2017 и началото на 2018 г. в Спасителния център за диви животни постъпиха 28 нови белоглави лешояди. Птиците ще бъдат използвани като част от процеса за завръщане на още по-редкия вид черен лешояд, тъй като тяхното пускане в природата и присъствието им на местата за подхранване привлича и задържа черните лешояди.


повече
1

За първи път в България бе установен маркиран белоглав лешояд, долетял от Испания...За съжаление, птицата бе открита мъртва до Угърчин

03.01.2018 г.

На 18.12.2017 г. в района на Угърчин, местната ловна дружинка предава на РИОСВ - Плевен мъртъв белоглав лешояд. Птицата е маркирана с жълт пластмасов пръстен 8A6. Жълтият цвят на пръстени и крилометки с трицифрен код до неотдавна бе запазен изключително за птици с испански произход. Затова и всички лешояди, освободени в Стара планина по проекта за възстановяване на вида като гнездящ, носят жълти марки и пръстени. Само че, всички те носят кодове, които започват с буквата „К“, а ето, че се оказахме с птица, носеща пръстен с 8!


повече
1

Рисковото трасе край Котел уби още един белоглав лешояд

18.12.2017 г.

На 1-ви декември по сигнал на гражданин, бе открит трупа на белоглав лешояд в района на град Котел. На сигнала веднага се отзова служител на проект Светло бъдеще за черния лешояд LIFE14 NAT/BG/649, от Фонда за дивата флора и фауна, който за съжаление потвърди, че става дума за редкия вид птица.


повече
1

Бедстващ белоглав лешояд бе приет в Спасителния център за диви животни, със съдействието на ловна дружинка

18.12.2017 г.

На 3ти декември в Спасителния център за диви животни постъпи бедстващ лешояд, намерен в района на село Граф Игнатиево. Лешоядът е бил намерен по време на лов от местната ловна дружинка, след което са подали сигнал в Спасителния център на диви живнотни...


повече

Зелени балкани

Хищни птици

ФДФФ