Новини

Освободихме 14 белоглави лешояди от волиерата в Сливен

***
15.09.2017 г.

В началото на седмицата отворихме вратата на волиерата за адаптация на лешояди, в местността Каракютюк, ПП Сините камъни. В тази част на волиерата в момента се намират 14 белоглави лешояди, всички маркирани с жълти крилни марки с черни букви: K8N; K7M; K97; K4N; K4X; K8H; K8F; K8J; K4U; K4T; K8V; K4V; K93; K9H. 
Общо 5 от тези лешояда пристигнаха от Франция през 2012та година и вече пет години живеят във волиерата за адаптация. Други осем птици произхождат от Испания – Севиля, Каталуния и Валенсия и пристигнаха у нас през 2014та. Всички те идват при нас от специални центрове за рехабилитация, където са попаднали и лекувани, но вместо да бъдат освободени, са изпратени да станат част от завръщането на лешоядите в България. Причината да ги държим толкова много е, че в първите си години, като истински тинейджъри, лешоядите се отдават на скитания и често се отдалечават на стотици километри от дома, в търсене на подходящо място да се заселят за постоянно. Със задържането им във волиерата, този период вече е преминал и лешоядите би трябвало да са вече готови да се установят. Понеже не познават други места освен Сливенския Балкан, който са гледали вече пет години, надяваме се още в предстоящия размножителен сезон те да се присъединят към новосформираната колония от гнездящи белоглави тук.

Последен от 15-те е лешоядът Пирин, с крилометка К8М, пристигнал у нас от зоопарк Вилхелма, Германия през 2014та година.

За разлика от пътите, в които каним много гости и освобождаваме лешоядите заедно, този път само отворихме вратата на клетката, като ще оставим лешоядите сами да изберат кога да излязат и да се присъединят към събратята си отвън. За да следим движението им на свобода, един от тях, французинът K4N, бе маркиран със специален крилен предавател. Очакваме скоро да може да виждате и него наживо от картата за следене на лешояди, но дотогава, да знаете, че лешоядът вече е напуснал волиерата, като обикаля района, но се завръща и нощува на покрива на познатата клетка.

Във волиерата остават още 6 птици, сред които две дви млади птици, които сами влязоха вътре и Първолет – първото белоглаво лешоядче, излюпено от родители, които живеят в Спасителния център за диви животни към Зелени Балкани – Стара Загора. Докато продължава адаптацията, тези птици ще служат за примамка на лешоядите, които вече освободихме и които посещават района. Така волиерата очаква своите първи черни лешояди, които ще пристигнат до пролетта на 2018 година.

Напомняме, че волиерата и площадката за подхранване се поддържат в рамките на проект Нов живот за лешоядите LIFE14 NAT/BG/649. Целта на проекта да подсили новосъздадените популации на белоглави лешояди в Стара планина и направи следващата крачка към възстановяването на черния лешояд като гнездящ вид в района.

За повече информация:
Елена Стоева – Ръководител на проект  Светло бъдеще за черния лешояд LIFE14 NAT/BG/649, моб. тел. 0887574699, е-mail:  etilova@greenbalkans.org


Зелени балкани

Хищни птици

ФДФФ