Новини
15.07.2017 г.
Сдружение Зелени Балкани организира фотоконкурс "Балкански Зелен пояс" 2017 като част от общ проект между БФБ, Зелени Балкани и Евронатур (Германия) за популяризиране на Европейския Зелен пояс.
повече»
26.04.2017 г.
В периода 21-24 април в Тирана, Албания се проведе форума BalkaNatureNet, който събра 60 участници от страните на Балканския полуостров.
повече»
25.04.2017 г.
Децата се запознаха от близо с работата на Зелени Балкани по възстановяването на редките соколчета като гнездящ вид в България...  
повече»
12.04.2017 г.
През февруари 2017 година бе проведено второ, заключително, проучване на общественото мнение относно дейностите по възстановяване на белошипата ветрушка в защитена зона „Сакар“ и работата на Зелени Балкани в района.  
повече»
10.04.2017 г.
На 2.04.17 стажанти на Спасителния център за диви животни на „Зелени Балкани”  по проект „Студентски практики ” на МОН, заедно с доброволци и част от екипа на Центъра, посетиха южната ни съседка Гърция. Тяхна задача беше да проверят старите и да открият нови колонии на белошипи ветрушки. За интересното преживяване разказва Милица Иванова.  
повече»
Всички новини >>
Белошипата ветрушка
Белошипата ветрушка (Falco naumanni, Fleischer, 1818) е малък сокол, който е полезен помощник на човека в борбата с вредителите в земеделските територии. Считан някога за една от най-многочислените хищни птици в Европа, днес, в резултат на интензификацията на земеделието, изоставянето на земеделските земи, загубата на места за гнездене и интензивното прилагане на пестициди, бъдещето му е несигурно. Белошипата ветрушка е силно привързана към агро-екологичния ландшафт, като демонстрира силни предпочитания към екстензивно управляваните житни култури и пастищата предмет на екстензивна паша или други подобни практики. Видът е основно насекомояден, опортюнист, способен да използва широка гама от плячка както на земята така и във въздуха.
Бързи връзки
Към уеб сайта на Спасителния център за диви животни