Новини
19.09.2017 г.
На 23 септември (събота), Зелени Балкани, Сдружение ,,Природен Парк Сакар“ и Исторически музей Свиленград организират съвместна инициатива за популяризиране на долмена около село Левка. 
повече»
05.09.2017 г.
Благодарение на проекта белошипата ветрушка се завърна в страната ни, като гнездящ вид, след десетилетия, в които се считаше, че видът не се размножава у нас!  
повече»
25.08.2017 г.
Този въпрос си задава екипът на проект ,,Възстановяване на белошипата ветрушка” LIFE11 NAT/BG/360, откакто и последните птичи семейства напуснаха Модула за адаптация и освобождаване на белошипи ветрушки в село Левка.  
повече»
14.08.2017 г.
Преди броени дни екипът на Зелени Балкани в лицето на проект ,,Възстановяване на белошипата ветрушка” LIFE11 NAT/BG/360, съвместно с представители на ловците в село Левка, освободиха 7 зеленоглави патици във микроязовир в околностите на селото.  
повече»
08.08.2017 г.
В края на отминалия месец екипът на проект ,,Възстановяване на белошипата ветрушка", LIFE11 NAT/BG/360 бе гост на Празника на сокола в село Малко Кадиево, старозагорско.  
повече»
Всички новини >>
Белошипата ветрушка
Белошипата ветрушка (Falco naumanni, Fleischer, 1818) е малък сокол, който е полезен помощник на човека в борбата с вредителите в земеделските територии. Считан някога за една от най-многочислените хищни птици в Европа, днес, в резултат на интензификацията на земеделието, изоставянето на земеделските земи, загубата на места за гнездене и интензивното прилагане на пестициди, бъдещето му е несигурно. Белошипата ветрушка е силно привързана към агро-екологичния ландшафт, като демонстрира силни предпочитания към екстензивно управляваните житни култури и пастищата предмет на екстензивна паша или други подобни практики. Видът е основно насекомояден, опортюнист, способен да използва широка гама от плячка както на земята така и във въздуха.
Бързи връзки
Към уеб сайта на Спасителния център за диви животни