Федерация Зелени Балкани
Български Български   English English  

header
Новини
Историческо за природозащитата - първо освобождаване на черен лешояд в България
[ 18.07.2018 ]
 
Лешоядчетата Боян, Рига и Острава са първите от изчезналия в страната вид, които ще бъдат пуснати на свобода в българската природа. Птиците пристигат на 24.07.2018, а ще бъдат пуснати на свобода на 25.07.2018г.
Подробно
Белоглавите лешояди в ПП "Врачански Балкан"
[ 04.07.2018 ]
 
В началото на месец юли положението с белоглави лешояди в ПП „Врачански Балкан“ е следното:
Подробно
Белоглав лешояд, освободен в България е забелязан да кръжи над Френските Алпи
[ 19.06.2018 ]
 
Посетители на Национален парк Екрен (Франция) бяха развълнувани от наблюдението на женски белоглав лешояд от Балканите, кръжащ в небето в началото на Юни – този, който прелетя доста километри за последните няколко години.

Подробно
Първите лешояди, които идват в България вече са на път. Очаква се след три дни и над 4000 км, утре да пристигант в Стара Загора.
[ 10.05.2018 ]
 
Първите 12  черни лешояди от Испания, които ще бъдат реинтродуцирани, след изчезването на вида в България, вече са на път за Балканите. Транспортът е организиран от Фондацията за опазване на черния лешояд   Vulture Conservation Foundation, VCF в рамките на проет "Светло Бъдеще за черния лешояд" (ръководен от Зелени Балкани)  - целта на проекта е да възстанови популацията на черния лешояд в страната и най-вече в района на Стара планина. Птиците ще пътуват над 4000 км, в продължение на три дни, преминавайки през Франция, Италия, Словения, Унгария, Румъния, за да достигнат до България.
Подробно
Всички новини >>


Виж Зелени Балкани във Facebook