Новини

default

Боливия разследва масово отравяне на 35 Южноамерикански кондора

1
12.02.2021
Със съжаление Ви съобщаваме за поредния инцидент на масово отравяне, причинил смъртта на значителен брой лешояди. Този път това се случи в Боливия, Южна Америка, в резултат на което са загинали най-малко 35 Южноамерикански кондора, емблематичен вид за местната фауна.

Отравяне е причинило смъртта на 35 Южноамерикански кондора в град Тариха

На 5 феруари 2021г., жители на боливийския град Тариха подават жалба до местната полиция, съобщавайки за голям брой намерени мъртви кондора. След пристигането си на местопроизшествието, полицията открива 35 трупа на птици от вида Южноамерикански кондор (Vultur gryphus), от тях 18 мъжки и 17 женски.

Освен мъртвите птици, труповете на една коза и няколко кучета също са били намерени от властите. Изглежда, че те приемат този инцидент сериозно, тъй като започват разследване, за установяване причината за тази масова смъртност, което да помогне за идентифицирането и заляването на виновника. Въз основа на събраните до момента доказателства, полицията подозира, че става дума за отравяне, въпреки че не е ясно дали кондорите са били целта. В повечето случаи на отравяне, цел на отровните примамки са не лешояди, а хищници, които биха навредили на добитъка или дивеча. Въпреки това, лешоядите, които се хранят с мъртви животни,  също стават жертва на тази вредна практика.

Южноамериканският кондор

Южноамериканският кондор (Vultur gryphus) или още андийският кондор, достига до над 1 метър дължина и между 10 и 15 кг, а размахът на крилете му - до впечатляващите 310 - 330 см. Кондорите живеят на голяма надморска височина, обикновено между 3000 м и 5000 м, срещат се в планинската верига Анди, където гнездят по хребетите й. Интересна особеност на тази птица е, че тя е сред най-високо летящите видове. За нея е съвсем нормално да лети на над 5000 м височина. Характерен за тези птици, както и за повечето лешояди, е реещият полет, при който те оглеждат скалите в търсене на мърша. Много научни изследвания и консервационни дейности се опитват да опазят този вид лешояди от Новия свят в Южна Америка. С едва само 6 700 индивида останали в цял свят, видът им е уязвим, изправен пред бързо и стабилно намаляване на популацията. Така този трагичен случай на масово отравяне причинява необратим удар върху популациите на вида - всъщност това е най-големият инцидент по рода си в Боливия. Трагичен резултат за емблематичен вид, който съжителства със селските общности.

Справянето с най-голямата заплаха за лешоядите

Отравянето се счита за най-голямата заплаха за лешоядите в световен мащаб, съгласно Плана за действие за опазване на видовете лешояди (Vsup MsAP), разработен от Фондацията за опазване на лешоядите (VCF) и одобрен от Конвенцията на мигриращите видове. VCF изпълнява много проекти в цяла Европа, сред които е проекта BalkanDetox LIFE. Този нов проект работи в седем балкански държави, включително и в България чрез дейностите на ФДФФ като партньор, за минимизиране на мащаба и обхвата на незаконното отравяне на дивата природа чрез повишаване на осведомеността и изграждане на капацитети.
 
Източник: VCF, от 09.02.2021г.
Новината е преведена от екипа на проект "Светло бъдеще за черния лешояд" LIFE14NAT/BG/649