Новини

default

Черният лешояд Рига отново у дома

Рига в полет
05.04.2021
След дълго отсъствие от България, на 30 март Рига бе забелязана от екипа ни отново у дома. Заедно с още 5 белоглави лешояда и друг черен лешояд, Рига е засечена в района на село Дрипчево, Сакар планина, където групата се е хранила с останки на умрели селскостопански животни.

Помните ли черният лешояд Рига, който заедно с друг черен лешояд -  Боян, бе предоставен безвъзмездно на проекта „Светло бъдеще за черния лешояд” от зоопарка в Рига, Латвия? Рига, Боян и Острава, са едни от първите освободени в България черни лешояди от изкуствено гнездо по метода "хакинг" край Котел през лятото на 2018 г. Оттогава екипът ни следи отблизо и ви информира редовно за техните истории и странствания по света. За съжаление, другите две птици, които бяха освободени заедно с Рига, не се завърнаха в България – лешоядът Острава бе отровен в Гърция в началото на 2019 г., а Боян се установи в съседна Турция.

Нека си припомним накратко скитанията на пътешественичката Рига.

Гърция
След освобождаването си на 25.07.2018 г. в Котел и кратък период на адаптация в района, младият черен лешояд пое смело по своя път. През октомври 2018 г. Рига се отправи към Македония, където бе засечена по своя сателитен предавател близо до Велес и по река Вардар. Броени дни след това, тя продължи да се движи на юг и вече бе в Гърция, на 30 км от границата с Македония. Придвижвайки се към Атина, тя стигна до полуостров Пелопонес. Адаптирайки се бързо към местните условия, тя презимува в местността Месолонги заедно с други местни лешояди.

Рига в Алпите
През пролетта на 2019 г., от южна Гърция Рига пое на север изминавайки цели 257 км за един ден и прекосявайки Албания. Птицата прекара една вечер в Косово преди да поеме обратно на път. Лешоядът бе наблюдаван в Природен резерват Увац в Сърбия, заедно с белоглавите лешояди в региона. На 24 април Рига се завърна в България, където остана за кратко.
Лятото на 2019 г. младата птица прекара в района на Алпите, предимно в Австрия, където остана 3 месеца и половина. Оттам, пътешественичката се отправи на юг да търси място за презимуване на по-топло. Птицата пресече Словения и Хърватска и остана за кратък престой в Босна и Херцеговина.

Опасност от отравяне в Гърция
През всичкото това време, екипът на проекта не преставаше да следи маршрута на Рига благодарение на поставения й GPS предавател. Тези пътешествия показват, че през първите няколко години от живота си, младите черни лешояди се скитат и е изключително важно да проследяваме техния път. В началото на февруари 2020г., прекарвайки втора поред зима в Гърция, Рига се оказа в центъра на инцидент с масово отравяне на лешояди. Девет белоглави лешояда бяха намерени мъртви, а два други бяха открити в безпомощно състояние в района на Месолонги. За щастие, точно по време на инцидента Рига се мести на север близо до Ембесос (на около 60 км от Месолонги) и по данни на местни овчари тя се е присъединила към група от 30 белоглави лешояда, които са забелязани в този район, коeто е опазило половината от лешоядната популация в Западна Гърция, докато инцидентът с отравянето все още е активен в Месолонги. Следвайки движенията на Рига, екипът на Фонда за дивата флора и фауна бе в постоянен контакт с местните служби за да осигури сигурността на птицата и да помогне на местния екип да открие отровната примамка. Този случай за пореден път показа ключовата роля, която птици маркирани с GPS предаватели играят за навременното засичане и избягването на подобни бъдещи масови загуби. Така също и от необходимостта от своевременно  сигнализиране на прокуратурата за да има реален шанс да се накажат подобни отровители. Скитанията на този млад черен лешояд ни доказват, че тези птици не познават граници и тяхното опазване зависи от общите усилия на всички държави на Балканите.

От България отново към Алпите
След 19 месеца скитане през април 2020 г., Рига бе забелязана отново в България - в "родното" си място в Котленска планина. Интересното за екипа на проекта бе вероятността Рига да има потенциален партньор, тъй като бе наблюдавана да прекарва известно време с друг млад черен лешояд в района на Месолонги. За съжаление очакванията ни Рига да загнезди в района на Стара планина не се оправдаха, и в началото на лятото птицата отново отпраши на север към Румъния, но бързо се върна на юг и след отбиване през волиерата за адаптация на лешояди във Врачански Балкан, през Македония, Хърватия и Словения, в края на май пристигна отново в Национален Парк Хое Тауерн, Австрия, където за втора поредна година тя посрещна лятото на 2020 г. Благодарение на предавателя, който носи на гърба си, Рига ни изпраща редовни сигнали за местоположението си, така че нашите колеги от Хое Тауерн също я следяха като дори успяха да я снимат на територията на Парка. Благодарим на фотографа Рихард Щрауб, който ни предостави кадри от престоя на черния лешояд в района.

Завръщане в България
Новината за завръщането на Рига в България от края на март ни дава нова надежда, че младият лешояд най-накрая ще се задържи в района на Източна Стара планина и след като достигне полова зрелост, ще намери благоприятни условия да загнезди в района. Това би била следващата голяма крачка за проект "Светло бъдеще за лешоядите" LIFE14 NAT/BG/649, по който птицата бе освободена. Очакваме с интерес следващите приключения на младата лешоядка, за които свовременно ще ви информираме.

За контакт:

Ивелин Иванов - ръководител на проект "Светло бъдеще за черния лешояд" LIFE14NAT/BG/000649, моб.номер: 0887589995, имейл: iivanov@greenbalkans.org