Новини

default

Четиримесечният лешояд Пламък напусна Спасителния център за диви животни на Зелени Балкани

***
28.07.2021
Днес Пламък, второто малко на нашата двойка белоглави лешояди, навърши четири месеца и дойде моментът да заживее самостоятелно.

След като през последната седмица на няколко пъти бе наблюдаван да напуска гнездото, търсейки храна из клетката, установихме, че Пламък вече добре се справя с летенето и може да бъде преместен в адаптационна клетка високо в планината на ПП “Сините камъни”, където да свиква с дивата природа. За щастие там го очаква сестра му, която преди месец бе настанена там, както и десетки други лешояди от колонията.

Бяха му направени всички задължителни медицински прегледи и бе старателно приготвен за път от екипа на Спасетилния център на Зелени Балкани. За сега той ще живее на закрито в клетката поне няколко месеца, а когато дойде момента да бъде освободен, ще срещне дивите белоглави и черни лешояди, освободени в рамките на проект “Светло бъдеще за черния лешояд” LIFE14 NAT/BG/000649.

Отново искаме да благодарим на Екатерина Иванова и Пламен Нонински, за това че избраха Пламък за свой кръщелник и ни подкрепиха в грижите за него!

За контакт: 
Ивелин Иванов  – Ръководител на проект "Светло бъдеще за черния лешояд" LIFE14 NAT/BG/000649
телефон: 0887 589995, имейл: iivanov@greenbalkans.org