Новини

default

Диорама на белия щъркел и неговите местообитания бе открита в Белозем

Диорама в Белозем
21.04.2021
Щастливи сме да ви представим новата атракция  на европейското село на щъркелите, Белозем – диорама на естественото местообитание на белия щъркел. Тя е инсталирана в информационния център „Белозем – Европейско село на щъркелите“, стопанисван от Народно Читалище ,,Просвета 1909“ и очаква своите посетители.

Реалистичните макети на бял щъркел и други видове, обитаващи влажните ливади и оризищата в околностите на Белозем и съседни села, впечатлиха гостите на официалното откриване на атракцията. Присъстваха кметът на община Раковски, председателят на Общински съвет Раковски, кметът на Белозем, бившият кмет на селото и други представители на институции. Благодарим им за съдействието, подкрепата и милите думи. Надяваме се да имаме още поводи за така ползотворно сътрудничество и приятни срещи и за в бъдеще.

Белозем е обявено за Европейско село на белия щъркел от германската фондация EuroNatur по предложение на Зелени Балкани през 2005 г. Инициативата обединява населени места от 16 държави, в които щъркелите имат висока численост и им придават уникален облик, а местните хора полагат грижи за тяхното опазване.

Опазването на природата, източник на всички необходими ресурси за съществуването на човека и човешките общества, минава през повишаването на информираността на местни и заинтересовани хора, както и всеотдайната работа с децата – образование, извънучилищни занимания и практически занятия. За да я опазваме обаче, първо трябва и да я познаваме и изучаваме. Това са и част от функциите на Информационния център за белия щъркел в Белозем и новата диорама, макар и с тях да не се изчерпват ползите от усилията ни през годините за популяризирането на този вид и на природозащитата като цяло.
Очакваме ви!
 
Диорамата е изготвена в рамките на проект "Подкрепа за развитието на еко-туризъм в Белозем", финансиран от фондация EuroNatur, Германия.
 
За контакти:
Димитър Попов – dpopov@greenbalkans.org, 0885108712
Елена Узунова – 0898771097