Новини

default

Две пухкави лешоядчета търсят своите осиновители

1
30.04.2021
Здравейте, приятели! Както знаете, тази година имаме две (повтаряме две ;)) малки на двойката белоглави лешояди в Спасителния център!

В природата е изключителна рядкост да се излюпят две малки, а още по-малка е вероятността да бъдат успешно отгледани.

Ноо...при птиците също има "асистирана репродукция". Малките бяха излюпени, с помощта на екипа на Спасителния център!

Първо "откраднахме" яйцето на двойката, което ги стимулира да снесат второ яйце. След това и двете яйца бяха излюпени в инкубатори и в първите дни, когато пиленцата са най-уязвими, екипът ни се грижеше за тях. А сега - ще ги върнем на родителите с надеждата, да увеличим шанса и двете да бъдат успешно отгледани. За съжаление, при птици като лешоядите не е възможно те да бъдат хранени "на ръка" от нас - хората, защото това ще ги направи непригодни за живот в дивата природа, тъй като те ще се "импринтират" или с прости думи казано  - ще решат, че са хора ;))

А за да бъде успешен старта на двата мъника в живота, освен от храна, почистване и грижи, те имат нужда и от имена ;))

В настоящата кампания, търсим повелители /осиновители/ на двата мъника, които да им дадат имена, и символично да поемат издръжката за първите месеци от живота им.

Стойността на дарението от 1000 лева ще ви даде правото да определите имената им, да получавате редовна информация за състоянието им, както и да участвате в настаняването им в адаптационна волиера или пускането в дивата природа /разбира се при успешно развитие на програмата ни/. Получавате също така грамота за дарение, както и популяризиране на подкрепата ви за нашата обществена кауза!

С това символично дарение, вие ставате част от общността от приятели на Зелени Балкани, с които съвместно работим за завръщането на редките видове!

Припомняме, че двете лешоядчета, са "плод на любовта" на двойката белоглави лешояди в Спасителния център (Надежда и Белчо), които мътят за трета година, като миналата година за първи път имаха малко, а през тази година, с помощта на нашите хитринки успяха да излюпят две малки. А каква ще бъде съдбата им, може да следите на сайта ни за опазване на лешоядите: https://greenbalkans.org/VulturesBack/

Белоглавите лешояди са редки и застрашени видове, чието завръщане в природата изисква координирани усилия на голям екип от хора.

Ежедневно в грижите за тях, са ангажирани не по-малко от пет служители в Спасителния център за диви животни, както и международни консултанти, а скоро грижата за тях ще поеме и теренния ни екип.

За да завършим успешно мисията си за възстановяване на лешоядите в природата, имаме нужда и от вашата подкрепа!

Стани дарител на една от банковите сметки в лева и евро и през PayPal:
в лева: BG 53 BPBI 8170 1603 3795 30 ,
в евро: BG 89 BPBI 8170 1605 3232 47 ,
Юробанк България АД(Пощенска банка), SWIFT: BPBIBGSF.
 

Допълнителна информация:
https://greenbalkans-wrbc.org/bg/Beloglavoto_leshoyadche_veche_e_pri_roditelite_si-p7320
https://greenbalkans-wrbc.org/bg/Pyrvi_dni_na_novoizlyupenoto_beloglavo_leshoyadche_v_inkubatora_na_Spasitelniya_tsentyr_za_divi_zhivotni-p7075
https://greenbalkans-wrbc.org/bg/Za_vtori_pyt_v_Spasitelniya_tsentyr_za_divi_zhivotni_na_Zeleni_Balkani_se_izlyupi_beloglav_leshoyad_-p7311

 
За допълнителна информация относно осиновяването на двете птици:
Елена Стоева – etilova@greenbalkans.org, моб. тел. 0887574699

За допълнителна информация относно дейностите в Спасителния център за диви животни:
Андреана Дичева - adicheva@greenbalkans.org, моб. тел. 08877999192