Новини

default

Конкурс за рисунка

1
04.01.2023
‼️‼️‼️‼️ Удължаваме срокът за изпращане на рисунки до 12 февруари (неделя), поради голям интерес ‼️‼️‼️‼️

Участвай в конкурса ни за рисунка на тема Хищните птици в България!  Опознай света на дивите животни и техният дом - природата на България.

Повече за хищните птици в България  – ТУК.

Очакваме вашите вдъхновени идеи, пресъздаващи света на хищните птици в България. Покажете ни красотата им като участвате в конкурса!

Създайте своя художествена творба – картина (рисунка) или дигитална творба – дигитална рисунка, кратко видеоклипче или анимация до 2 минути, и я изпратетe до 12 февруари 2023 г. на адрес в гр. Стара Загора, ул. „Стара планина“№ 9 за Зелени Балкани, или на e-mail: ptoncheva@greenbalkans.org.

Условия за участие – категории творби и възрастова група.


Категории:
Рисунка - формат минимум А4, с класически материали за рисуване (препоръчително – графичен молив, акварел, пастел, боя);
Дигитално изкуство – дигитална рисунка, кратко видеоклипче или анимация до 2 минути.
Възрастова група:
1-ва група - участници на възраст от 12 до 15 години;
2-ра група - участници на възраст от 16 до 18 години;
3-та група – пълнолетни участници без ограничение във възрастта.

Очакваме вашите вдъхновения и идеи, пресъздаващи необятния свят на хищните птици!

!!!Не забравяйте да запишете двете си имена, години, адрес и телефонен номер за връзка на гърба на изпратената творба (ако е на хартиен носител).

Онези от Вас, които изпращат творбите си по имейл – очаквайте потвърждение от нас. Само така ще сте сигурни, че сме ги получили.

Творбите ще бъдат оценявани от жури в състав:

Яна Казакова - илюстратор и като всеки художник, всичко, което й повлияе по някакъв начин се опитва да пресъздаде на хартия с любимите й цветни моливи. Много обича животните, децата, планината, морето, снега, скалите и най-вече да рисува. "Най-много свобода има, когато илюстрациите ми са предназначени за деца. Те нямат ограниченото мислене на възрастните и не чувствам нужда да обяснявам защо съм нарисувала нещо по определен начин. Дори понякога се чувствам ограничена в мисленето си, просто защото съм пораснала. Но когато това се случи, „обувам“ детските обувки и съм там. Несправедливостта и нехайното отношение на човека към природата, ме потиска. Затова се радвам, когато участвам в проекти на организации с такава насока на работа. По този начин чувствам, че помагам по някакъв начин нещо да се промени."

Илия Бояров - завършил е Специалност „Художествена обработка на метали” – НГПИ „Св. Лука” София ; Специалност „Метал” в НХА – бакалавър и магистър. Понастоящем е скулптор на свободна практика. Има школа по рисуване за деца и ученици - Ателие "HB". Занимавам се в сферата на научната илюстрация от няколко години, като по специално заниманията ми се въртят около птиците.

Христо Пешев - еколог по образование, любител фотограф на диви животни. Един от най-опитните експерти в България по лешояди. Работи като експерт за Фонд за дивата флора и фауна. Освен неспирнатата работа с лешоядите, Христо Пешев има голям брой научни трудове, участия в български и международни конференции. Успява да заснема уникални и редки видове в страната и да помогне за тяхното изучаване и опазване. През последната година неговата работа кипеше постоянно. От непрекъснатото подхранване на лешоядите, изучаването на начина им на живот и нуждите им, за да се реинтродуцират успешно, до организирането на екскурзии, с цел природозащитно обучение. Освен работата с белоглавия лешояд, той има голям принос в опазването и изучаването и на другите два вида лешояди в България – египетския и черния, както и в опазването на сухоземните костенурки в страната. Христо е огромен вдъхновител за младите природолюбители и защитници.

Всички участници ще получат грамота за участие, а отличилите се в 1-ва и 2-ра група от съответната категория ще получат следните награди:
За 1-во място – специално изработени за конкурса награди, информационни материали;
За 2-ро място – специално изработени за конкурса награди, информационни материали;
За 3-то място – специално изработени за конкурса награди, информационни материали.

Наградата за 3-та група – пълнолетни участници, без ограничение във възрастта, ще бъде участие в една разходка и наблюдение на хищни птици сред природата.
Журито ще отличи по една от най-добрите творби в двете категории – рисунка и дигитална творба, чиито автори ще преживеят един ден като експерт по проучане на хищни птици!

Извън конкурсната част, каним професионални творци, вдъхновени ot хищните птици на България да участват в тази инициатива, като създадат свои собствени творби, в своя стил и жанр и ни подкрепят като ги предоставят за нуждите на информационните ни кампании за хищни птици. Така ще спомогнем ЗАЕДНО за опазването им.

Пожелаваме успех и вдъхновение на всички участници, и горим от нетърпение да видим творбите ВИ!

За допълнителна информация:
Поля Тончева – Специалист комуникации
моб. тел: 0894059156, e-mail: ptoncheva@greenbalkans.org
Ива Жекова - Специалист комуникации
моб. тел: 0877619920, e-mail: izhekova@greenbalkans.org