Новини

default

Младо царско орле бе прието за доотглеждане в Спасителния център на Зелени Балкани.

1
04.07.2022
По време на редовните дейности на Зелени Балкани по маркиране на младите царски орли тази година, екипът ни се натъкна на орле, значително по-дребно от другото малко в едно от гнездото.

Обикновено, голямата разлика в размерите на пилетата е пагубна за по-малкото, което не може да издържи на конкуренцията за храна. Това води до постепенно изтощение и, в крайна сметка - до смърт.
Видът царски орел е много рядък не само в природата на България, но и на Европа, като цяло. Популацията му в природата у нас се равнява на не повече от 35 – 40 двойки. Ето защо, оцеляването на всяко едно малко е от съществено значение за съществуването на вида.

Воден от тези съображения, екипът на Зелени Балкани на терен, в който участие взеха и ветеринарни лекари от Спасителния център, след консултация с РИОСВ Стара Загора, по спешност транспортира младото царско орле до клиниката в Центъра. Там, то бе прегледано, обезпаразитено и настанено в реанимацията и за него се полагат специализирани грижи.

След като започне да се храни самостоятелно, орлето ще бъде преместено в адаптационна волиера в клетката на двойката царски орли в Центъра, където ще черпи опит от поведението на възрастните птици и, в същото време, ще расте самостоятелно. А, след като порасне достатъчно - ще бъде освободено в природата.

Всички дейности по улавяне и маркиране на царски орли от екипа на Зелени Балкани са в рамките на Закона за биологичното разнообразие и са придружени със специални разрешителни, издадени от МОСВ.