Новини

default

Общо 19 изкуствени гнезда очакват дивите семействата ловни соколи

...
07.05.2021
Общо 19 са изкуствените гнезда, които екипът на проект „Завръщане на ловния сокол в България“ постави на терен с надеждата да бъдат населени с двойки от редкия вид.

Започнахме тази дейност още миналата година. Първо набелязахме подходящи дървета. Тази задача изобщо не беше лесна, тъй като стабилните, стари, дървета в района на Стара Загора са все по-голяма рядкост!

След това започна поетапното поставяне на всяко едно от деветнадесетте, предварително изработени, гнездови платформи!

Задачата не бе от най-лесните. Изискваха се алпийски умения, много сила, комбинативност за преодоляване разклонените стволове на дърветата, издръжливост, тъй като платформите са тежки. Всичко това, съчетано с трудната достъпност до местата и, често, лошите метеорологични условия, допълнително затрудни и без това не леката работа на екипа ни.

Но, в името на това да осигурим дом на бъдещите соколски семейства, направихме и невъзможното, за да може в разгара на размножителния сезон на птиците да бъдем готови.
Сега остава да продължим да наблюдаваме регулярно гнездата и да се надяваме, че те ще се харесат на пернатите семейства!

Радваме се да отбележим, че в голяма част от акциите ни на терен, присъстваха студенти от Тракийския университет, наши верни доброволци!


Проектът „Завръщане на ловния сокол в България“ се финансира от Mohamed Bin Zayed Raptor Conservation Fund и ЗАД „Армеец“.