Новини

default

Проекти за Натура 2000 и лешоядите на Зелени Балкани наградиха журналисти с награди за ЗЕЛЕНА журналистика „ДИВ КЕСТЕН”2021

***
09.08.2021
Конкурсът тази година се организира съвместно с проект „Натура 2000 в България – Нови Хоризонти“ LIFE17 GIE/BG/371 и проект „Светло бъдеще за черния лешояд“ LIFE14 NAT/BG/649. Целта му е да награди журналисти с принос в отразяването на теми за природата, Натура 2000, защитени видове и защитени територии.

В петък, събота и неделя (6-7-8 август 2021 г.) наградихме журналисти и граждански активисти чрез запознаване с дейностите по опазване на целевите видове по проект „Натура 2000 в България – Нови Хоризонти“ и проект „Светло бъдеще за черния лешояд”. Двадесет и двама участника съпреживяха и участваха пряко в консервационните дейности на Зелени Балкани, като посетиха защитени зони от мрежата Натура 2000 край гр. Котел и гр. Сливен.

Изключително сме щастливи за възможността да участват и част от финалистите от конкурса ДИВ КЕСТЕН 2020. Припомняме, че тогава поради епидемичната обстановка проведохме награждаването онлайн.

В събота посетихме волиерата за лешояди над гр. Сливен, която се поддържа от Зелени Балкани. Ивелин Иванов, ръководителят на проект “Светло бъдеще за черния лешояд“ - разказа за дългогодишните дейности на организацията и програмата за връщане и опазване на санитарите на природата – лешоядите. Наблюдавахме белоглави и черни лешояди.

По-късно групата посети Природонаучния музей в Котел, където в момента гостува пътуващата изложба за Натура 2000 на Зелени Балкани по проект „Натура 2000 в България – Нови хоризонти“.

Накрая на деня се срещнахме с колегите от Фонда за дивата флора и фауна, които са партньори по проект „Светло бъдеще за черния лешояд“ и поддържат волиерата за лешоядите над гр. Котел. Емилиян Стойнов (ФДФФ) ни разказа за съвместяването на животновъдството чрез автохтонни породи – като каракачанските овце и работата с лешоядите.

В неделя (08.08.2021 г.) в гр. Сливен Апостол Караганчев – дългогодишен доброволец на Зелени Балкани, беше феноменалния водещ на официална церемония по награждаване в Националния конкурс за ЗЕЛЕНА журналистика „ДИВ КЕСТЕН” 2021.

*Партньорите по проекта „Натура 2000 в България – Нови хоризонти“ - Дарик Радио, Икономедиа и Хоби тв бяха част от журито, наградило журналистите. Анелия Павлова от Зелени Балкани, координатор на проекта връчи награди на всички 15 журналисти с грамоти като финалисти, а 5-ма от тях с плакета „ДИВ КЕСТЕН“  - по 1 от всяка категория: телевизия, радио, печатна медия, онлайн публикация и блог.

А ето и кои са наградените:
Категория телевизия:
с плакет и грамота: Емил Митев, Бтв (за строежите в язовир Искър, шламохранилището в Перник и опити за унищожаване на дървета)
с грамоти:
Гергана Гайдарова – БНТ (за материалите за природата – боклуците в река Искър, щетите от климатинчите промени, дигитална карта на дърветата в София и спасеният щъркел Вихрен)
и Камелия Карадочева – АгроТв (Zero waste и модел за кръгова икономика, репортаж за дейността на Спасителния център и как се прави бизнес с текстилни отпадъци.)


Категория Радио:
с плакет и грамота: Добромир Видев, Програма Хоризонт БНР (Джейн Гудол за хората, животните и пандемиите, и интернет отпечатъкът върху околната среда)
с грамоти:
Зорница Гъркова - Програма Христо Ботев БНР – (репортаж за биоразградимо фолио и за Фестивала на семената)
и Светлана Дичева и Гавраил Гавраилов - Програма Хоризонт БНР - (предаването Графити по въздуха за интервюта на хора със зелени идеи)


Категория печатна медия:
с плакет и грамота: Диян Божидаров, СЕГА (за защитата на паркове в Стара Загора, Варна и София )
с грамоти:
Лилия Лозанова, Агровестник (за темите за биоземендели – имение Обичковци и фермата за водни лилии)
и Пламена Петкова, Агровестник (материали, посветени на теми за Натура 2000)


Категория онлайн медия:
с плакет и грамота: Виктория Симеонова, Gospodari.com (за изхвърлената пластмаса в депото за строителни отпадъци, пресушените рибарници в Петърч и защитата на парк Централен Балкан )
с грамоти:
Гавраил Гавраилов, https://ecohub.bg (за жените активисти, преминаване към опростен живот от градовете към селата и битката на карашчани за водата)
и Ирина Симеонова, БТА (за отразяване на дейностите за лешояди и на Спасителния център за диви животни)


Категория блог/влог:
с плакет и грамота: Рада Бонев - https://thriftsheep.com/category/radini-valnenia/ (за зелени теми)
с грамоти:
Дарио Диониси https://beyondsofia.com/ (Дивата природа на Маджарово)
и Татяна Гаркавая https://insight-oriented.com/bg/ (за отразяване на дейносте, свързани с китоподобните в Черно море, Спасителния център, Поморийско езеро)


Ивелин Иванов, ръководител на проект „Светло бъдеще за черния лешояд“ - награди журналисти с принос в отразяването на теми, свързани с лешоядите през последните 5 години. Всички получиха грамота и плакет с логото на лешоядите.

Петра Талева -БНР
Татяна Йорданова – БНТ
Лилия Лозанова – агровестник
Дани Атанасова – БТВ
Теодора Иванова, Елена Енчева, Десислава Крачолова, Анна Турлакова, Кристина Русева от екипа на БНР Стара Загора
Полина Паунова – Свободна Европа
Ивета Шилигарова, Георги Манев – Нова ТВ
Ирина Симеонова – БТА
Дарина Kолева – БТВ


*Журналисти от Дарик радио, изданията на Икономедиа (Дневник и Капитал) и от Хоби ТВ не участват в конкурса, тъй като са партньори на Зелени Балкани.

Благодарим на всички участници, които отделиха от времето си, за да се видим на живо и да преживеем няколко дни сред природата на България!
Благодарим и на домакините ни - Дирекция Природен Парк "Сините камъни" и Природонаучен музей, гр. Котел.


До нови срещи и очаквайте скоро информация за стартирането на следващия конкурс – ДИВ КЕСТЕН 2022 !

За допълнителна информация:
Анелия Павлова - координатор, моб. тел. 0899269576, e-mail: apavlova@greenbalkans.org
Ивелин Иванов – ръководител проект, моб. тел.0887589995, e-mail: iivanov@greenbalkans.orgКонкурсът се провежда в рамките на проектите: