Новини

default

Представяне на книгата "Как да стана (по-добър) теренен изследовател"

***
12.01.2022

Приятели!

Изключително сме щастливи, да Ви представим новото ни издание "Как да стана (по-добър) теренен изследовател" с автор Станимира Делева.

Тя е едно от "децата на Зелени Балкани", която дойде при нас, преизпълнена с ентусиазъм и любопитство към света. През годините изгради професионални умения на теренен работник и разви дейности в редица страни като ръководител или участник във вълнуващи научни проучвания.

В своето ръководство Станимира прави прекрасно обобщение на всички основни трудности и предизвикателства, с които се сблъсква един младеж при своите първи стъпки в проучванията сред природата. Нещо повече - това ръководство може да е от полза дори на дългогодишни теренни изследователи, които са "зациклили" в рамките на своите погрешни навици - имплементирайки ги и сред новите хора в сферата.
Ръководството анализира детайлно всички грешки, които избегнати – подобряват ефективността на теренната работа и съхраняват психиката, добрата себеоценка, мотивацията, а понякога дори живота на изследователите.
Книгата е написана с деликатно чувство на хумор и съдържа ценни цитати на световни учени, писатели и други влиятелни личности.
Едно прекрасно теоретично систематизирано издание, базирано на много опит. Съвети, произлизащи от буквално "изстрадани" ситуации.

Но теренната работа обаче не изисква страдалчество, а ефективност! Това ръководство е реален и практически инструмент, който ще насочи всеки един бъдещ изследовател как да бъде добър професионалист, колега и човек!

Ръководството може да изтеглите като PDF в края на новината, а очакваме и Вашите впечатления на мейл: etilova@greenbalkans.org

 

Радостни и горди сме, че това полезно и образователно издание вече е факт, а ето и част от любимите ни цитати: ;))

"...Може да си гениален учен, да имаш невероятни идеи и проектите ти да са достойни за Нобелова награда, обаче ако се отнасяш немарливо към инвентара си, ако си разхвърлян, дезорганизиран и разсеян, нивото на изследванията, които правиш, ще пострада сериозно..."
"...Може да си един от най-големите умове на епохата си, наистина ли ще позволиш изследването ти да бъде съсипано от забравена карта с памет за фотоапарат?...."
"...времето, в което теренната работа се е провеждала от човек, въоръжен само с бележник и молив, търпеливо прекарващ месеци в наблюдения, е почти отминало...."
"...Постарай се да не утежняваш допълнително обстановката със спорове – хубаво е да отстояваш позицията си, когато чувстваш, че си прав, но може едновременно да бъдеш прав и да бъдеш непоносим..."
"...Ако успееш да намериш силните страни на всеки човек и да му дадеш шанс да се изяви в това, което най-много му се отдава, ще имаш един ефективен екип...."
"...Ако изпратиш един склонен към конфликти и със силен състезателен дух невротик на дълъг преход със спокоен и не особено бърз колега, забъркваш рецепта за катастрофа. Има голяма вероятност, докато единият все още си приготвя нещата, другият да се е изнервил, да е тръгнал сам, да е изминал няколко километра в неизвестна посока, да е паднал в някоя дупка и да е започнал да бедства....."
"...Когато работиш на терен, ще имаш много непредвидени фактори и условията няма да бъдат идеални, затова трябва да се опиташ да минимизираш променливите, които зависят от теб....."
"...Ако мечтата ти е да работиш на терен, има голяма вероятност да си повлиян от романтичната представа за викториански изследовател, като Хенри Уолтър Бейтс1, който съзерцава природата с лупа в ръка и от време на време хвърля по някоя гениална
бележка в подвързания си с кожа тефтер....."
"...Мобилният телефон е изключително удобен и полезен инструмент за комуникация и събиране на данни. За съжаление много голяма част от притежателите на смарт устройства далеч не използват всичките им възможности и най-честата функция на средностатистическия смартфон е гледане на видеа с котки, размяна на меме-та и общуване чрез емотикони....."
"...По време на кариерата ти като теренен изследовател ще готвиш, и още как. Ще готвиш на газова бутилка високо в планината, на малко бензиново котлонче, свряно на завет зад някоя скала, ще готвиш на открит огън, ще готвиш в непозната кухня с надписи на чужд език, ще топиш сняг за супа и ще импровизираш до безкрай с екзотични подправки. В научните среди все още не съществува консенсус по въпроса колко различни рецепти могат да се направят с разтворимо картофено пюре и консерва риба тон......Най-лесният начин да се научиш да готвиш, противно на общоприетото схващане не е да попиташ майка си или баба си. Често те нямат достатъчно търпение да обяснят и веднага поемат нещата в свои ръце (а и ако досега не са те научили, значи шансът да прихванеш нещо от тях е минимален)....."
"...Изследователят мисли и работи най-добре с пълен стомах, чисто бельо и сухи крака....."
"...Когато споменем думата „оцеляване“ първият образ, който изниква в съзнанието ни е Беър Грилс, но колкото и забавни да са неговите съвети, това е ТВ-шоу и няма общо с действителните извънредни ситуации, в които можеш да попаднеш. Шансът да ти се наложи да пиеш собствената си урина, докато се спускаш по лиана над активен вулкан, е минимален. От друга страна, шансът докато работиш на терен да се скъса презрамката на раницата ти, да си загубиш молива или да ти свърши тоалетната хартия е доста голям. Един добър комплект за извънредни ситуации, сложен в непромокаема и здрава кутийка, ...."
"...Повечето от нас, които са вече възрастни, си спомнят за Дънди Крокодила и неговия заплашителен нож, с който героят не се разделя. Сцената, в която Дънди казва „това, не е нож, ето това е нож“ и небрежно размахва 30 см острие пред смаяния поглед на най-злощастния крадец в града, беше станала култова сред любителите на лова и бушкрафта. Това, което любителите на големи ножове няма да си признаят обаче, че освен да тежат, да мажат филии с лютеница, и да карат хората да се съмняват в разсъдъка на притежателите им, подобни ножове имат много малко приложение в реалния живот. ...."
"...Забрави за късите панталони на Лара Крофт и белия потник на Рамбо. Когато работиш на терен, винаги трябва да се стремиш да се предпазиш от външната среда. ...."
Станимира Делева - Ръководство за теренна работа 2.98 MB (pdf) Свали