Новини

default

Спасено от екипите на две природозащитни организации младо царско орле, на път към свободата!

1
21.07.2021
Това е история за едно царско орле с голяяям късмет, но и история, която може да ни научи нас, човеците на любов и всеотдайност.
Как започна всичко?

Ами, съвсем нормално, с едно телефонно обаждане в Спасителния център на Зелени Балкани за намерено „орле“. На сигнала, екипът ни, изпълнен с голяма доза скептицизъм, все пак се отзова и под едно дърво, насред полето, намери наистина орле. И то, не какво да е, а царско! Установихме, че двойката, обитаваща гнездото на върха на дървото, има три малки и едното, най-малкото, по някаква причина се е озовало на земята.

Щастливо обстоятелство, съвсем не случайно е, че в Спасителния център на Зелени Балкани от години поддържаме двойка царски орли. Всяка пролет женската снася яйца, но не излюпва малки. Въпреки това, екипът ни взе решението да не разтрогваме двойката, а да я „пазим“ за приемно семейство на диви малки.
И, ето че съдбата на орлето се усмихна за втори път в тази история, тъй като веднага след поставянето му в гнездото, то бе прието с особена любов и отглеждано, близо три месеца, с цялата нежност на света, от приемното си семейство.

Преди дни, съвместни екипи от експерти на Зелени Балкани и Българско дружество за защита на птиците взе  решение, че е време малкото да направи първата крачка към свободата си. След предварително обсъждане и монитронинг, проведен от БДЗП, набелязахме дива двойка царски орли с едно малко, на същата възраст, като нашето. И използвахме това, за да настаним в гнездото им пилето от Центъра, така че конкуренцията между двете малки да е незначителна. Ето, че трети път в тази история, съдбата се усмихна на младото пиле и то, вече се отглежда от своето второ приемно пернато семейство, в очакване на първия си полет.

Използвахме момента и двете пиленца да бъдат маркирани със сателитен предавател, за предоставянето и поставянето на които благодарим на нашите колеги от БДЗП.
Подлагането на спасени малки царски орли на диви приемни семейства от същия вид, е иновативен за страната ни метод, прилаган от Зелени Балкани и в други подобни случаи. Новото тук е, че малкото преди това е отглеждано за известен период и от двойка орли в изкуствени условия.

Целият този подход значително повишава шансовете за успешно адаптиране към самостоятелния живот на спасените птици.

Ще продължаваме да следим живота на царското орле, вече от разстояние и се надяваме да имаме още, много, добри новини от него занапред!