Новини

default

В Спасителния център на Зелени Балкани отбелязахме настъпването на пролетта, както само ние можем!

1
22.03.2021
Всички се радват на настъпилата астрономическа пролет, ако и отвън съвсем да не личи, че е дошла! Ние, от Спасителния център, обаче, не празнуваме току така, а гледаме и все нещо да свършим!

Ето, например, на първа пролет тази година прегледахме всички 28 останали във волиерите ни през зимата бели щъркели и освободихме 25 от тях.
Причините тези птици да останат при нас цяла зима са най-различни – от нужда от време за израстване на липсващи пера, през продължително лечение в реанимацията, до прием при нас в края на есента! Всички тези изброени по-горе обстоятелства налагат задържането на птиците цяла зима, до началото на пролетта.

И този път, естествено, при строго спазване на всички епидемиологични мерки, помощници на ветеринарните лекари на Центъра бяха студентите по ветеринарна медицина на Тракийския университет, участници в проект "Студентски практики- Фаза 2" на МОН, финансиран от Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж", съфинасиран от Европейския социален фонд. Както и до сега, бъдещите ветеринарни специалисти имаха възможност не само да гледат, но и активно да участват в прегледа на птиците и тяхното освобождаване. По този начин научиха много за анатомията, физиологията и специфичните особености при прегледа на щъркелите, които като диви пациенти, имат своите особености!

А, временен дом на белите предвестници на пролетта от Центъра, отново стана язовирът край старозагорското село Опан!

И така, честита пролет от нас и … ами, очакваме я да се появи най-после в цялото си прелест, защото белите щъркели, които освободихме, вече си търсят място за дом, за да създадат семейство.