ЗА Проекта

„Светло бъдеще за черния лешояд“, LIFE14 NAT/BG/649 е проект, обединяващ усилията на пет основни партньора от четири европейски страни – Зелени Балкани – Стара Загора и Фонда за дивата флора и фауна (ФДФФ) от България, Фондацията за опазване на лешоядите (VCF) от Холандия, Junta de Extremadura от Испания и Euronatur от Германия.
Проектът предвижда възстановяването на черния лешояд в България, с използването на европейски опит, подобряване на условията за гнездене и хранителната база, подпомагане на местните животновъди, популяризиране на екстензивно животновъдство и увеличаване на едрия копитен дивеч, намаляване на заплахите и подпомагане на националните капацитети за програми за реинтродукция.

виж повече

Последни новини

10 дек

Брадатите лешояди в Спасителния център за диви животни на Зелени Балкани вече правят опити да създадат ново поколение

След като размножителния период на брадатите лешояди наскоро започна с първите признаци на брачно поведение, вече се наблюдават и първите копулации.

повече
03 дек

​Лешоядни страсти в чужбина и у нас

За всички, които следят  отблизо съдбата на освободените у нас черни лешояди ето последните новини.

повече
02 дек

​Проект „Светло бъдеще за черния лешояд“ се включи в международното преброяване на белоглавите лешояди на Балканите

На 23-ти ноември, екипът на проект „Светло бъдеще за черния лешояд“, заедно с колеги от България и чужбина взе участие в международното п

повече
02 дек

​Един от първите диво излюпени брадати лешояди в Швейцария е загинал

С тъга Ви съобщаваме, че един от първите диво излюпени брадати лешояди в Швейцария е мъртъв. Въпреки, че птицата е простреляна изглежда е загинала пр

повече
26 ное

Спасителна акция за черния лешояд Барнаби до с. Свирково, Симеоновград

Черният лешояд Барнаби, който освободихме чрез хакинг метода през август край Котел, днес бе намерен бедстващ край с. Свирково, Симеоновград.

повече

Следете наживо нашите лешояди, маркирани с GPS/GSM предаватели. Устройствата редовно ни изпращат данни за точното местоположение на птиците, като така ни помагат да наблюдаваме тяхното поведение и адаптация на свобода.

виж повече