ЗА Проекта

„Светло бъдеще за черния лешояд“, LIFE14 NAT/BG/649 е проект, обединяващ усилията на пет основни партньора от четири европейски страни – Зелени Балкани – Стара Загора и Фонда за дивата флора и фауна (ФДФФ) от България, Фондацията за опазване на лешоядите (VCF) от Холандия, Junta de Extremadura от Испания и Euronatur от Германия.
Проектът предвижда възстановяването на черния лешояд в България, с използването на европейски опит, подобряване на условията за гнездене и хранителната база, подпомагане на местните животновъди, популяризиране на екстензивно животновъдство и увеличаване на едрия копитен дивеч, намаляване на заплахите и подпомагане на националните капацитети за програми за реинтродукция.

виж повече

Последни новини

10 яну

Второ яйце при двойката брадати лешояди в Спасителния център на Зелени Балкани!

Чудесна новина, като за начало на седмицата, ни поднесе двойката брадати лешояди в Спасителния център на Зелени Балкани!  

повече
10 яну

Методът двойно люпило отново приложен при белоглавите лешояди в Спасителния център

Снесено преди две седмици, днес яйцето на белоглавите лешояди бе взето от гнездото и поставено в инкубатора на Спасителния център за диви животни  на

повече
31 дек

Брадатите лешояди в Спасителния център на Зелени Балкани снесоха яйце!

В Спасителния център на Зелени Балкани изпращаме 2021ва с щастлива новина – една от двойките брадати лешояди при нас вече имат яйце!  

повече
31 дек

“По Коледа се снасят яйца” е мотото на белоглавите лешояди в Спасителния център

“По Коледа се снасят яйца” се превърна в мото на белоглавите лешояди в Спасителния център за диви животни на Зелени Балкани, след като за втора поред

повече
29 дек

Двойка картали бяха дарени на Софийската зоологическа градина, като част от усилията за завръщане на вида

Двойка черни лешояди пристигна в  Софийския зоопарк в подкрепа на програмата за завръщане на вида в България. Птиците са дарени от Правителството на

повече

Следете наживо нашите лешояди, маркирани с GPS/GSM предаватели. Устройствата редовно ни изпращат данни за точното местоположение на птиците, като така ни помагат да наблюдаваме тяхното поведение и адаптация на свобода.

виж повече