ЗА Проекта

„Светло бъдеще за черния лешояд“, LIFE14 NAT/BG/649 е проект, обединяващ усилията на пет основни партньора от четири европейски страни – Зелени Балкани – Стара Загора и Фонда за дивата флора и фауна (ФДФФ) от България, Фондацията за опазване на лешоядите (VCF) от Холандия, Junta de Extremadura от Испания и Euronatur от Германия.
Проектът предвижда възстановяването на черния лешояд в България, с използването на европейски опит, подобряване на условията за гнездене и хранителната база, подпомагане на местните животновъди, популяризиране на екстензивно животновъдство и увеличаване на едрия копитен дивеч, намаляване на заплахите и подпомагане на националните капацитети за програми за реинтродукция.

виж повече

Последни новини

20 фев

Масово отравяне на лешояди в съседна Гърция

В началото на февруари в района на Месолонги в Гърция имаше инцидент с масово отравяне на лешояди. Девет белоглави лешояда са намерени мъртви,а два с

повече
17 фев

Ето го и него! Второто яйце на белоглавите лешояди!

Белоглавите лешоади в Спасителния център за диви животни на Зелени Балкани снесоха второ яйце за този размножителен сезон!

повече
17 фев

Зимната обстановка в ПП "Сините камъни"

Дори в студените зимни месеци екипът на проект Светло бъдеще за черния лешояд продължава своята работа в местата за реинтродукция на лешояди.

повече
31 яну

Възстановяването на популациите на брадатия лешояд в природата изисква помощ от зоопарковете

Последните десетилетия са време на активно участие и координирани усилия за реинтродукцията на брадатия лешояд в цяла Европа. 

повече
28 яну

Шанс за второ яйце при двойката белоглавите лешояди в Спасителния център на Зелени Балкани

Белоглавите лешояди в Спасителния център за диви животни получиха шанс да снесат второ яйце, след като първото им, за което не беше сигурно дали е оп

повече

Следете наживо нашите лешояди, маркирани с GPS/GSM предаватели. Устройствата редовно ни изпращат данни за точното местоположение на птиците, като така ни помагат да наблюдаваме тяхното поведение и адаптация на свобода.

виж повече