ЗА Проекта

Проект Светло бъдеще за черния лешояд LIFE14 NAT/BG/649 обединява усилията на пет основни партньора от четири европейска страни – Зелени Балкани – Стара Загора и Фонда за дивата флора и фауна (ФДФФ) от България, Фондацията за опазване на лешоядите (VCF) от Холандия, Junta de Extremadura от Испания и Euronatur от Германия.
Той предвижда възстановяването на черния лешояд в България, с внасяне и освобождаване на птици от Испания, подобряване на условията за гнездене и хранителната база, подпомагане на местните животновъди, намаляване на заплахите и развитие на националните капацитети.

виж повече

Последни новини

22 яну

Дивите брадати лешояди дадоха ранно начало на размножителната ‘програма’ за този сезон

Размножителния сезон тази година започна рано за брадатите лешояди като още в началото на декември получихме данни за наблюцения на мътещи двойки.

повече
21 яну

Белоглавите лешояди вече мътят своето яйце!

След брадатите лешояди и белоглавите снесоха яйце, което бе предшествано от множество копулации. Това ни дава надежда, че яйцето е оплодено, и че таз

повече
17 яну

Кейо и Черна вече заедно преди началото на размножителния период на черните лешояди

Новият мъжки черен лешояд Кейо, който наскоро пристигна от Холандия, вече е с новата си партньорка Черна. 

повече
09 яну

Белоглавите лешояди продължават добрата размножителна тенденция с първи копулации за сезона

Съвсем по реда си и белоглавите лешояди в Спасителния център за диви животни на Зелени Балкани започнаха да се размножават. Дойде и началото на размн

повече
02 яну

Весели празници!

Весели празници, приятели!

повече

Следете наживо нашите лешояди, маркирани с GPS/GSM предаватели. Устройствата редовно ни изпращат данни за точното местоположение на птиците, като така ни помагат да наблюдаваме тяхното поведение и адаптация на свобода.

виж повече