Новини

Белоглавите лешояди Белчо и Надежда вече мътят яйце

***
12.01.2023 г.

Двойката белоглави лешояди, която участва в размножителната програма на Спасителния център за диви животни на Зелени Балкани, е на път да станат родители за четвърта поредна година.

Белчо и Надежда започнаха да проявяват размножително поведение преди два месеца и след многократни опити за оплождане най-накрая се появи плодът на тяхната любов – снесеното късно снощи яйце. Както всяка година, мъжкият бе много нетърпелив да започне да мъти и едва няколко часа след снасянето иззе тази функция от женската.

До момента отгледаните от двойката малки са четири, като дори за една година успяха до отгледат две малки, което е изключително постижение за вида, с което се нареждат сред най-добрите родители в размножителната програма.

Ако и тази година птиците успешно се справят с мътенето, се очаква яйцето да се излюпи в началото на март, а ние от екипа на Спасителния център ще подпомагаме процеса, както винаги.

Въпреки че проект “Светло бъдеще за черния лешоядLIFE14 NAT/BG/649, в рамките на който бе сформирана двойката, вече приключи, ние продължаваме да се грижим са Белчо и Надежда, а всички отгледани от тях лешоядчета биват освободени в дивата природа с цел увеличаване числеността на вида в България.


Зелени балкани

Хищни птици

ФДФФ