Често задавани въпроси

Кога да внеса таксата за осиновяване / кръщаване / маркиране?

Сумите за осиновяване могат да бъдат внасяни ежемесечно, веднъж на няколко месеца или наведнъж, в зависимост от възможностите и желанието на дарителите. 
Сумите за кръщаване и поставяне на GPS/GSM предавател се внасят еднократно и оттук поемаме ангажимента да ви държим в течение със съдбата на „Вашата” птица. Тези суми могат да се внасят по всяко време на годината, но ако искате да участвате в освобождаването на „Вашата” птица, трябва да имате предвид, че пусканията се правят напролет докъм средата на Октомври и зависят от конкретно избраната птица (нейната възраст; време, прекарано в клетката и т.н.).


Как мога да внеса таксата за осиновяване / кръщаване / маркиране?

Начините на плащане можете да видите ТУК 


Аз ли съм единственият осиновител на „моя” питомец?

Обикновено, да. Когато се касае за кръщаване или поставяне на GPS/GSM предавател, вие получавате кръщелно свидетелство за „Вашата” птица, която вече ще наричаме с името, които вие сте избрали. 
Освен това, поставянето на GPS/GSM предавател за проследяване е еднократен акт, след което птицата се пуска на свобода, с надеждата да се адаптира успешно, без да се налага повторно улавяне и манипулации. 


За какъв период от време мога да осиновя избраното от мен животно?

Периода на осиновяване в Центъра може да е от един месец до една година, в зависимост от желанието и възможностите на осиновителя. Ако птицата бъде пусната, осиновяването ще се прехвърли върху друга птица, която е все още в клетката! 


Осиновените лешояди пускат ли се на свобода?

Да. Целта на проект „Светло бъдеще за черния лешояд” LIFE14 NAT/BG/649 е да засели лешоядите обратно  в България. За да се почувстват у дома си обаче, особено след дългият път от Испания, те се нуждат от няколко месеца отглеждане в клетка. Там те привикват към новите условия и дори температури. Вашата „издръжка” ще осигури изхраната на вашия „питомец” в клетката, преди освобождаването му на свобода.


Мога ли да видя осиновената / кръстена / маркирана от мен птица?

Да, разбира се. Винаги сте добре дошли, осиновители или не. Препоръчително е преди посещението да се съгласувате с член на екипа, който може да ви заведе да наблюдавате птиците от безопасно за двете страни разстояние. Свържете се с нас от тук