Новини

Дивите брадати лешояди дадоха ранно начало на размножителната ‘програма’ за този сезон

****
22.01.2019 г.

След като тежките снеговалежи затрупаха голяма част от европейските планини, на мътещите брадати лешояди изглежда им е доста студено..Размножителния сезон тази година започна рано за брадатите лешояди като още в началото на декември получихме данни за наблюцения на мътещи двойки.

Размножителния сезон на брадатия лешояд
От четирите вида лешояди срещащи се в Европа брадатия лешояд започва размножителния си сезон най-рано. Причината за това е съвпадането на излюпването на малките с ранната пролет, когато се предполага, че храната ще е по-изобилна (заради топенето на снеговете, което разкрива умрели по-рано през зимата трупове на животни, както и лошите климатични условия, които причиняват измиране сред планинските тревопасни и усложнения при ранното раждане при някои видове).

Още от края на октомври сред брадатите лешояди от Алпите до Сиерите на Андалусия и Пиренеите се наблюдава брачно поведение и формиране на размножителни двойки, включващо изграджане на гнезда, както и взаимно пощене на птиците.

Първо люпило
Първото люпило за вида за миналия размножителен сезон е наблюдавано в Planeil в южен Тирол, италианските Алпи на 30 декември 2017. Тази година първата мътеща двойка отново е наблюдавана в Италия, в Национален парк Стелвио, в Бормио, на 10 декември 2018. Същата двойка през 1998 е първата размножителна двойка в италианските Алпи от изчезването на вида в региона в началото на 20-ти век. Една година по-рано, през 1997, в Савоа, френските Алпи, е наблюдавано първото размножаване на брадат лешояд, част от Алпийския поект.
Тази година двойката в Бормио даде ранно начало на размножителната ‘програма’, която обикновено стартира в края на декември и продължава до февруари.

Голямото европейско мътене
Таз годишния размножителен сезон включва 230 размножителни двойки в Европа и 51 двойки, реинтродуцирани в Алпите, като получаваме данни за мътещи двойки от различни региони на континента.
Колегите в Алпите активно следят популацията там и докладват наблюденията си на Международната мрежа за мониторинг на брадатите лешояди (International Bearded Vulture Monitoring Network - IBM), където се събират данни за популацията на вида. Вече са докладвани данни от няколко национални парка във френските Алпи.
Женската от размножителното трио в Национален парк Екрен, която започна да се размножава едва миналата година, отново снесе, като тази година това стана месец по-рано в сравнение с миналогодишния размножителен сезон, докато в Национален парк Ваноаз само една от петте размножителни двойки в региона вече мъти своето люпило. Друга двойка в Алпите, в Aravis-Nord (Савоа) също снесе яйце на 8-ми януари.
Колегите в Национален парк Западни Пиренеи докладват, че поне две от шестте двойки в региона мътят. В Андалусия, Испания, към успешните двойки Тоно и Блимунда и Хортелано и Марчена се присъединяват Енсина и Сансон, третата размножителна двойка в региона. На 18 януари колегите са докладвали, че Хортелано и Марчена са първата от двойките с яйце за този сезон. Двойката се размножава успешно за трета поредна година, като тази година са формирали ново гнездо. Надяваме се това да е един успешен сезон за птиците в региона.
Въпреки усилените снеговалежи, които затрудняват наблюдението на двойките, тази година размножителния сезон започва силно. Ще продължим да следим двойките и техните опити, а вие можете да се присъедините с #BeardedVultureBreedingSeason във Фейсбук и Туитър.

Статията е преведена по проект:


Източник:


Зелени балкани

Хищни птици

ФДФФ