Новини

Дългото пътуване на Кутелка - излюпена с късмет

***
03.12.2021 г.

Кутелка е черен лешояд, който пристига от Испания, дарена ни от правителство Екстремадура на България през 2018г. Освободена в ПП “Сините камъни” на 26.03.2019г. И от тогава започват нейните пътешествия изпълнени с изпитания, много препятствия, добри хора и късмет.

Кутелка се отправя към Румъния, само месец след освобождаването си е намерена в Ръмуния – изтощена. Благодарение на колегите от  Milvus Group и от ACDB - Action for wildlife, които с готовност се впуснаха в спасителната акция и успяха да дадат убежище на Кутелка. Благодарим им и за гостоприемтсвото и помощта!!    

Май месец 2019г., Кутелка отново е освободена в ПП “Сините камъни”, след успешно укрепително възстановяване. През август същата година, наш колега от Зелени Балкани я намира край Паничери, отново изтощена. Спасителния център за диви животни оказва помощ на картала и така септември 2019, Кутелка за пореден път е освободена в ПП “Сините камъни”. И така от септември 2019г. до ден днешен Кутелка успешно продължава пътешествията си. Станала по-силна, след толкова премеждия в дивата природа. Тази година Кутелка постави рекорд само за 30 дни. Измина около 5000 км, прекосявайки няколко държави.

А най-хубавото в цялата история е, че си намери партньор в лицето на черния лешояд Врачански Балкан. Двата лешояда правят опити да създадат семейство в Западна Стара планина.

Стискаме палци догодина да имаме второ диво черно лешоядче :)

Благодарим за предоставените снимки на двойката на Веселин Янков.

За повече информация:
Ивелин Иванов – ръководител на проект "Светло бъдеще за черния лешояд"
моб.телефон: +359887589995
email: iivanov@greenbalkans.org
   


 


Зелени балкани

Хищни птици

ФДФФ