Новини

Екип на Зелени Балкани картира опасно електропроводно трасе, убило десетки щъркели и белоглав лешояд

***
24.10.2017 г.

В края на август 2017 г. получихме серия снимки от разтревожени граждани, открили десетки трупове на птици под електропроводна линия между с. Биково и гр. Кермен. Служител на Зелени Балкани и проект „Нов живот за лешоядите“ LIFE14 NAT/BG/649 незабавно се отзова на сигнала и за съжаление, сред жертвите на тока бяха преброени десетки щъркели и един белоглав лешояд. Предполагаме, че лешоядът е носел метален орнитологичен пръстен, но кракът на птицата беше счупен и отделен от тялото (вероятно за да бъде изваден и взет пръстена). По възраст и външен вид, лешоядът прилича на млада птица, дарена на проект Нов живот на лешоядите от Зоопарк Злин през 2017 година. Изключително тъжно е, че птицата е загинала по този мъчителен и безсмислен начин, след като е изпратена тук, за да се радва на свободата.

През октомври 2017 г. екип на Зелени Балкани повторно посети опасното трасе, за да картира около 100 стълбове около с. Биково и до гр. Кермен и определи типа на електрическите стълбове. За съжаление, нашите опасения се потвърдиха и стълбовете са от най-опасния за едри птици тип – с рамена, удобни за кацане и чашки, насочени нагоре.

Сега, когато разполагаме с координати на стълбовете – убийци, ще се свържем с нашите колеги от EVN Електроразпределение България и ще опитаме да осигурим обезопасяването на трасето.

За допълнителна информация:
Елена Стоева, Ръководител на проект Светло бъдеще за черния лешояд LIFE14 NAT/BG/649,
моб. тел. 0887574699, е-mail: etilova@greenbalkans.org 


Зелени балкани

Хищни птици

ФДФФ