Новини

Ето и последните новини за сагата с трите черни лешояда

Riga
01.11.2018 г.

По информация от екипа проследяващ адаптацията на освободените птици:
през последните два дни Боян лети на юг и достигна известно местообитание на белоглави и брадати лешояди между Ерзурум и Ерзинджан, Турция.

Мястото изглежда подходящо, с големи открити пространства и средни по височина планини ~1500 м. с много села в околността и свободно отглеждан добитък. Колегите от БДЗП, които миналата година са проследили белоглав лешояд от източни Родопи, прекарал лятото в месността, потвърдиха данните. Според информация от трансмитера на птицата и климатичните условия в областта, изглежда младия лешояд е кацнал и се е хранил вчера, в ранния слетобед, както и отново днес преди обед. След което се отправя на юг, югоизток. Така че имаме надежда, че птицата ще се възстанови след дългия период на гладуване.Ситуацията с Рига също изглежда обещаваща. Младия лешояд се насочи на север от полуостров Пелопонес и има шанс в близките дни да достигне областта на Месолонги/Акарнания. Птицата вероятно се е хранила още веднъж след като гръцките ни колеги на няколко пъти ѝ осигуряваха храна.

Острава все още е в Котел, където се наслаждава на топлото за сезона време и релаксира - сутрин се храни, после лети из областта, след което се връща до любимото си място за нощувка.
 
За повече информация:
Емилиян Стойнов - ФДФФ - pirin@fwff.org
Елена Стоева - Зелени Балкани - etilova@greenbalkans.org


 


Зелени балкани

Хищни птици

ФДФФ