Новини

Ловци, горски и Зелени Балкани заедно в опазването на хищните птици в България

1
01.05.2022 г.

През изминалите дни се проведе работна среща на тема: Работа на терен и заплахи за флагови видове по проект "Натура 2000 в България - Нови Хоризонти" с акцент хищни птици в гр. Котел. На срещата присъстваха ловци от НЛРС "СЛРБ" от цялата страна, както и колеги от РДГ и ЮИДП Сливен: ДГС от Сливен, Котел и Тича.

Целта на срещата беше да запознаем ловците и горските с естеството ни на работа за опазване на хищните птици в България. Дейности, които извършваме заедно с колегите ни от Фонд за дивата флора и фауна години наред, за да върнем белоглавите и черните лешояди в България като гнездящ вид, както и ловните соколи.

Първата част от работната среща беше с презентации, представени от Симеон Марин, който разясни какви нормативи трябва да покрива една площадка за подхранване на лешояди, добри работещи практики, доказали се през годините. Христо Пешев от Фонд за дивата флора и фауна представи презентация за отравянето на лешояди в България и по света. д-р Христина Клисурова от Спасителен център за диви животни на Зелени Балкани представи проекта "Живот за сокола", чиято дейност е за опазване на ловните соколи в България. Д-р Стефка Димитрова демонстрира практическо занимание - оказване на първа помощ на бедстващи диви животни, последната презентация беше за представянето на проект "Натура 2000 в България - Нови Хоризонти" - дейности свързани с Европейската екологична мрежа Натура 2000.

Втората част от работната среща премина на терен. Посетихме адаптационните волиери и площадките за подхранване на лешояди край Котел и Сливен. Участниците в срещата имаха възможността да наблюдават освобождаването на див белоглав лешояд, екипиран с предавател. А той в знак на благодарност излетя пред очите им и полетя над тях. 

Още девет черни лешояда бяха освободени, пожелаваме им попътен вятър!


За повече контакти:
Поля Русева - координатор проект "Натура 2000 в България - Нови Хоризонти" LIFE 17 GIE/BG/371 - 0894059156,
е-mail: ptoncheva@greenbalkans.org 
Ивелин Иванов - ръководител проект "Светло бъдеще за черния лешояд" LIFE 14 NAT/BG/649 - 0887589995, e-mail: iivanov@greenbalkans.org


Срещата се проведе съвместно от проекти:


Зелени балкани

Хищни птици

ФДФФ