Новини

Мъртви или умиращи: близо 100 лешояда са жертвите на вероятно масово отравяне в област Кастилия и Леон, Испания

Ветеринарен лекар, опитващ се да помогне на един от отровените лешояди © JCYL
28.06.2021 г.

През последните няколко дни част от територията на испанската автономна област Кастилия и Леон се превърна в смъртоносен капан за значителен брой лешояди. На 24.06 местни жители са се натъкнали на ужасяваща гледка, близо 100 лешояда са били открити мъртви или агонизиращи край полето. Въз основа на обстоятелствата до момента, масово отравяне е вероятната причина за този трагичен инцидент, разследванията продължават.

На 23.06 сутринта местен жител на селцето Монтерубио де Армуня, провинция Саламанка, е забелязал дузина мъртви или умиращи лешояди. В действителност, броят им се оказва много по-голям. Пристигайки на мястото на инцидента, служителите по опазване на околната среда и на полицията намират труповете на 56 умрели индивида (54 белоглави лешояда, 1 черен лешояд и 1 черна каня) и 41 все още живи, но с твърде малък шанс да оцелеят птици.

Отровените лешояди са се хранили с останките на четири мъртви овце, намерени край близките царевични полета. Разследващите органи проверяват всички възможни версии, включително и тази за умишлено умъртвяване на наземни хищници. Вероятността произходът на отровата да е свързан с препарат за селскостопанска обработка, който да е причинал отравянето на овцете, а оттам и на лешоядите, хранили се с труповете на умрелите животни, предизвиквайки вторично отравяне, също не е изключена. Отряд кучета за борба с отровите също се е включил в разследването. Били са взети проби от мъртвите лешояди и от мършата, които са изпратени до Службата по токсикология и съдебна ветеринарна медицина към ветеринарния факултет на Университета в Мурсия, за да помогнат при откриването на използваните токсични вещества.

Намерените все още живи лешояди са били откарани в спасителни центрове за диви животни в градовете Саламанка и Валядолид, където да им бъде оказана бърза помощ и лечение, с надеждата да бъдат спасени. Служителите по опазването на околната среда и ветеринарите са оказали спешно лечение и са се опитали да лекуват умиращите птици на място, тъй като бързата им реакция е решаваща в случаи като този. Ветеринарните екипи са се борели за живота на все още живите индивиди, едва след това са започнали да аутопсират умрелите. За съжаление други 20 птици са избягали преди да бъдат уловени и прегледани за лечение. Испания е дом на около 90% от европейската популация на защитени видове лешояди, на нейна територия са регистрирани 35 000 белоглави и 2 500 черни лешоядни двойки.

Въз основата на данни предствени в доклад, само в Испания за периода между 1992 г. и 2017 г., са умрели 21 260 животни, вследствие на заложени отровни примамки, като 9 700 от тях са разследвани криминални случаи. Тези цифри са само върхът на айсберга, в действителност броят на засегнатите животни може да достигне много повече от 200 000, тъй като само малка част от тези инциденти биват разкрити. От хищните птици в Испания, най-чести са инцидентите с отровени белоглави лешояди като през споменатия период 1 757 индивида са станали жертва на тази порочна практика, или 23,4 % от засегнатите хищни видове. Освен тях, за съжаление още 624 черни, 325 египетски и 48 брадати лешояди са били отровени през този период.

Залагането на отровни примамки - обикновено целящо убиването на наземни хищници, а не на лешояди, които за съжаление стават вторична жертва на тази криминална практика, е основна световна заплаха за този вид, според  Плана за опазване на лешоядните видове (Vulture MsAP), развит от Фондацията за опазване на лешоядите (Vulture Conservation Foundation – VCF) и одобрен от Конвенцията за опазване на мигриращите видове (Convention for Migratory Species – CMS). Според него се стигна до заключението, че примамките с отрови са най-голямата заплаха за лешоядите в световен мащаб и значителна част от този глобален план за действие се фокусира върху дейностите, необходими за борба с тази заплаха. Освен това, Vulture MsAP е глобален стратегически проект, определящ приоритетите и действията за опазване на 15 вида лешояди от Европа, Африка и Азия, одобрен от страните по Конвенцията за опазване на мигриращите видове.

Ние от Зелени Балкани ще следим подробностите по този криминален инцидент на масово отравяне на лешояди и ще Ви информираме своевременно за неговия развой.  

Източник: Vulture Conservation Foundation (VCF)
Публикацията е превод на статия от сайта на Vulture Conservation Foundation (VCF) 
https://www.4vultures.org/nearly-100-vultures-fall-victim-to-suspected-mass-poisoning-in-castilla-y-leon-spain/Зелени балкани

Хищни птици

ФДФФ