Новини

Национален събор на овцевъдите в България

***
14.05.2018 г.

От 11 до 13 май 2018г. екипът на проект Светло бъдеще за черния лешояд LIFE14 NAT/BG/649 участва в 7-мия Национален събор на овцевъдите в България 2018. По време на събора представихме пред животновъди и другите заинтересовани граждани дейностите си за опазване на лешоядите и за възстановяване на пасищното животновъдство. Основната ни цел бе да разясняваме опасността, която представлява използването на отрови за наземни хищници - за лешоядите и други редки видове, както и алтернативите за предпазване от вълци - например използването на каракачански кучета и прочие.

Припомняме, че използването на отрови в дивата природа е престъпление по Наказетлния кодекс, но все още се прилага в някои райони като метод за борба с вълците, въпреки своята неефективност. Именно такъв прецедент стана причина за отравянето на цялата колония от лешояди, загнездила в Кресненското дефиле, след близо 15 години усилия на природозащитниците.

Използваме случая да благодарим на организаторите на фестивала за отличната организация и възможността да представим дейността си пред тази важна целева група!

Елена Стоева, Ръководител на проект Светло бъдеще за черния лешояд LIFE14 NAT/BG/649,
моб. тел. 10887574699, e-mail: etilova@greenbalkans.org


 


Зелени балкани

Хищни птици

ФДФФ