Новини

Натура 2000 в гр. Бургас

*
20.05.2022 г.

Натура 2000 е най-мащабната координирана мрежа за опазване на природата. Повече от 30 % от територията на България попада в обхвата на мрежата – 120 защитени зони за опазване на дивите птици и 234 защитени зони за опазване на природните местообитания.

На 20.05.2022г. екипът на Зелени Балкани, съвместно с БФБ и община Бургас, взехме участие в Карнавал на биоразнообразието, като с това отбелязахме Деня на Натура 2000, като част от 30-годишнината на Натура 2000.

В Събитието взеха участие над 200 деца от училища и детски градини и техните родители и ръководители. Всички те бяха дали всичко от себе си, за да изработят ръчно костюм с еко-насоченост. Имаше безброй охлювчета, катерички, костюми със сезони и дори цели екосистеми! Усмихнати, слънчеви и радостни бяха децата на фестивала и с приповдигнато настроение се включиха в интерактивните пъзели-игри за защитени видове. С изумление разглеждаха макетите в реален размер на черен лешояд, белошипи ветрушки и гривеста рибарка и попиваха като гъбки любопитни факти за видовете, които им разказахме. 

Абсолютно всяко дете, участващо в карнавала получи игра-пексесо с черноморски видове, а на всички училища и детски градини, чиито възпитаници се включиха бяха осигурени детски табла със застрашени видове, информационни материали, дипляни, флаери, стикери и др.

За нас беше удоволствие да присъстваме на събитието.

За контакти:
Поля Русева - координатор по проект, тел. 0894059156,
ptoncheva@greenbalkans.org


Турнето на Зелени Балкани и приятели по случай Натура 2000 се осъществява благодарение на:
 


Зелени балкани

Хищни птици

ФДФФ