Новини

***

30 години Зелени Балкани - 30 години доброволчество в полза на природата!

14.12.2018 г.

Много хора твърдят, че след трийсетте започва втората младост. Така се чувстваме и ние, екипът на Зелени Балкани, в годината, в която празнуваме трето десетилетие от основаването на организацията ни.


повече
Отровен египетски лешояд във Витачево 2011 (c) Macedonian Ecological Society

Балкански проект за борба с отровите: на фокус - Македония

13.12.2018 г.

След като публикуваха първо по рода си проучване за незаконните отровителски практики на Балканите, колегите ни от Фондацията за опазване на лешоядите представят настоящата и минала ситуация относно употребата на отрови във всяка от страните, част от Балканския проект за борба с отровите. Днес на фокус е Македония.


повече
.

След кратка пауза ви предлагаме последната порция новини за трите смели птици - Боян, Рига и Острава

07.12.2018 г.

Рига се придвижи от остров Китира назад през Пелопонес и в момента е в областта Месолонги в Етолоакарнания, където вероятно е заедно с местни и презимуващи белоглави лешояди.


повече
'Отровени белоглави лешояди от о.Раб, декември 2004. (C)Консервационното дружество за защита на хищните птици Grifon.'

Балкански проект за борба с отровите: на фокус - Хърватия

07.12.2018 г.

Миналата седмица колегите от Фондацията за опазване на лешоядите публикуваха първо по рода си проучване на употребата на незаконни отрови на балканския полуостров, в което се казва, че около 2,300 лешояда са загинали за последните 20 години в резултат от подобни практики.


повече
Миа след операцията

Брадатият лешояд - Миа е първият лешояд в света с изкуствен крайник

04.12.2018 г.

След последния успех на колегите ветеринари, спасили зрениято на брадатия лешояд Рин Ран Ви споделяме историята на друг негов събрат - Миа. Заради стара травма младия брадат лешояд, Миа, остава с ампутиран крайник, но благодарение на усилията на екип ветеринари тя е първата птица в света с изкуствен крайник.


повече
***

Ново проучване сочи, че приблизително 2,300 лешояда са загинали в резултат на отровителство на Балканския полуостров за последните 20 години

30.11.2018 г.

Публикуваното днес Проучване на отровителството на лешояди на Балканите разкрива, че през последните 20 години са документирани 465 смъртни случая на лешояди в следствие на отровителство.


повече

Зелени балкани

Хищни птици

ФДФФ