Новини

***

Диви картали на площадката за подхранване в Долно Озирово

05.05.2022 г.

На 2.05.2022г. екипът на проект "Светло бъдеще за черния лешояд" във Врачански Балкан съобщи за интересно наблюдение на два диви картала. Това е изключително рядко явление, тъй като видът до скоро бе изчезнал от страната, а птиците, които се срещат в дивата ни природа, са основно такива, внесени от Испания, като част от проекта, който е насочен към възстановяването на вида в страната.


повече
***

Новоизлюпено карталче в Котленска планина!

05.05.2022 г.

Отново положителни новини за черните лешояди в Котел. И тази година има излюпено малко от третата двойка, която мъти този сезон (първите две не успяха да излюпят малки). Този път успешното гнездо е на бук (Fagus sylvatica).


повече
1

Хроника на една сбъдната мечта. Част втора

04.05.2022 г.

Представяме Ви премиерата на филма: "Хроника на една сбъдната мечта" - Част втора. Той  е епизод от документалната кинопоредица на Зелени Балкани и Фонд за дивата флора и фауна, отразяваща етапите от реинтродукцията на три, от четирите вида лешояди у нас – белоглав, черен и брадат. Основен герой в повествованието е черния лешояд (Aegypius monachus), познат и под прозвището „картал“.


повече
1

Ловци, горски и Зелени Балкани заедно в опазването на хищните птици в България

01.05.2022 г.

През изминалите дни се проведе работна среща на тема: Работа на терен и заплахи за флагови видове по проект "Натура 2000 в България - Нови Хоризонти" с акцент хищни птици в гр. Котел. На срещата присъстваха ловци от НЛРС "СЛРБ" от цялата страна, както и колеги от РДГ и ЮИДП Сливен: ДГС от Сливен, Котел и Тича.


повече
*

Ученици от 5-ти и 6-ти клас се справиха отлично с регионалната онлайн викторина „Лешоядите – санитари на природата“

29.04.2022 г.

В средата на месец април ученици от 5-ти и 6-ти клас от проектните територии на „Светло бъдеще за черния лешояд“, LIFE14 NAT/BG/649 имаха възможност да станат част от опазването на уникалната ни природа чрез участието си в образователната викторина „Лешоядите – санитарите на природата“. 


повече
*

Проект „Светло бъдеще за черния лешояд“, LIFE14 NAT/BG/649 на Зелени Балкани - сред финалистите за наградите НАТУРА 2000 на ЕК

27.04.2022 г.

Сред обявените финалисти за наградите НАТУРА 2000 на ЕК е Проектът на „Зелени Балкани“ - „Светло бъдеще за черния лешояд“. Той  е един от трите български финалиста, които се борят за наградите.


повече

Зелени балкани

Хищни птици

ФДФФ