Новини

1

Зелени Балкани участваха в 11-тия Национален събор за опазване на редките породи животни в България – Калофер 2016г.

26.09.2016 г.

В Деня на Независимостта, екип "Лешояди“ на Зелени Балкани участва в 11-тия Национален събор за опазване на местните български, селскостопански породи животни, под надслов „Да запазим заедно българското“!


повече
...

Освободихме младия белоглав лешояд, спасен от пожарникари в Кърджали

21.09.2016 г.

След кратък престой в реанимацията на Спасителния център на Зелени Балкани, включващ профилактика и общоукрепваща терапия, лешоядът, спасен от пожарникари в Кърджали, бе освободен в природата.
 


повече
1

Нов лешояд долетя до България на крилете на Луфтханза ;))

20.09.2016 г.

Българската природа се сдоби с още един лешояд – дарение от зопарка Allwetterzoo, Мюнстер, Германия. Това е седмият белоглав лешояд, излюпен в зоопарка, който получаваме за програмата за завръщане на вида в България от 2011 година насам.


повече
1

Благодарение на дарители, отново ще можем да проследяваме полета на белоглав лешояд, маркиран със сателитен предавател

20.09.2016 г.

Благодарение на дарители, белоглавият лешояд Вики, беше маркиран със сателитен предавател. Така отново гражданите ще могат да следят движението на белоглав лешояд, през специално разработената интеренет платформа, а природозащитниците ще получат ценна информация за поведението на птиците.
 


повече
1

Кои са кръстниците на българските лешояди от Стара планина и Пирин?

01.09.2016 г.

Здравейте приятели, както обявихме преди няколко дни, екипът на Зелени Балкани, Фонда за дивата флора и фауна и ДЗХП може да се похвали, че след 15 години упорита работа, може да се счита за възстановен белоглавият лешояд в Стара планина и Кресна/Пирин. Това стана след загнездването на 25 двойки и отглеждането на 11 малки в трите целеви района - Врачански Балкан, Котел/Сливен и Кресна/Пирин. По повод това събитие с международно значение, нашите лешояди получиха имената на 10 именити природозащитници от цяла Европа, с принос за опазването на лешоядите в България. Кои са те? Повече можете да научите тук:


повече
1

Победителите във фотоконкурса на Балканския зелен пояс

31.08.2016 г.

След дълъг и труден процес на оценяване и много голямо желание от страна на журито ни да излъчат повече от пет победителя, дойде и времето да покажем на широката общественост снимките които се изкачиха на челните места.


повече
1

EVN Електроразпределение ЕАД ще изолира 41 електрически стълбове „убийци“, с цел опазването на лешояди и другите хищни птици в Котленска планина

31.08.2016 г.

EVN се ангажира безвъзмездно и за собствена сметка да изолира 41 от стълбовете, идентифицирани от екипа на Фонда за дивата флора и фауна (ФДФФ)  като опасни за лешоядите и другите едри птици, обитаващи Котленска планина.


повече
1

Зелени Балкани на Беглика Фест 2016г.

30.08.2016 г.

И тази година, традиционно участвахме в събитието Беглика Фест. Зелени Балкани участваха в съТВОРЕНИЕТО на Фестивала, с информационен щанд, благотворителното базарче на "Зелени Балкани и приятели", презентации за лешоядите и Спасителния център и с освобождаването на 5 керкенеза, излюпени в Спасителния център за диви животни...Вижте атмосферата на фестивала, във фоторазказа тук...


повече

Зелени балкани

Хищни птици

ФДФФ