Новини

1

За пръв път от 60 години насам – белоглавия лешояд се завърна над Стара планина, Кресна и Пирин, в резултат на дългогодишна природозащитна програма

25.08.2016 г.

Днес, с пресконференция в БТА бе обявено началото на кампанията за отбелязване на един голям успех – завръщането на белоглавите лешояди в Стара планина, Кресна и Пирин! Международния природозащитен успех е плод на над 15-годишни обединени усилия на Зелени Балкани, Фонда за дивата флора и фауна и Дружеството за защита на хищните птици.


повече
1

Международна кампания отбелязва завръщането на белоглавия лешояд в Стара планина и Пирин

24.08.2016 г.

През 2016г. България отбелязва значителен принос за опазване на европейското природно наследство. Това става, след като през тази година общо 11 малки на белоглав лешояд – един от редките видове в Европа бяха излюпени в дивата природа в Стара Планина и Кресненския пролом/Пирин. Успехът е плод на дългогодишни усилия на екипите на Зелени Балакни, Фонд за дивата флора и фауна (ФДФФ) и Дружеството за защита на хищните птици (ДЗХП), които работят вече над 15 години за възстановяването на вида в Стара планина и Пирин. Малките лешоядчета ще имат кръстници от 8 европейски страни, а посланиците на 4 държави ще получат почетни грамоти.


повече
Снимка от фотокапана в Котленска планина

Египетският лешояд се завръща на местата за реинтродукция на белоглавия лешояд в Котленска планина, Кресненския пролом и Врачански Балкан, въпреки че намалява на Балканите.

15.08.2016 г.

Тази тенденция е от няколко годинии, след старта на реинтродукцията на белоглавия лешояд и съответно подобряване на условията за лешоядите в целевите територии, но тази година (2016) за първи път в Котел еднин възрастен египетски лешояд престоя през целия размножителен сезон от 13.04.2016 до днес (15.08.2016) вкючително....


повече
1

Фото конкурс „Балкански Зелен пояс“ 2016 – срока за участие приключи

11.07.2016 г.

Завърши срока за участие във фотоконкурса „Балкански Зелен пояс“ 2016, организиран от Сдружение Зелени Балкани, БФБ и Евронатур (Германия), като част от проект за популяризиране на Европейския Зелен пояс.


повече
1

Хан, първото излюпено брадато лешоядче в България от десетилетия насам, вече е с френско гражданство

05.07.2016 г.

Вчера, близо три месеца след излюпването си, Хан - първото брадато лешоядче в България от десетилетия насам, напусна родния си дом, Спасителния център за диви животни на Зелени Балкани, и се отправи към новата си родина – Франция.  Там той ще живее в зоопарка Parc Zoologique d’Amnéville.
 


повече
***

Фото конкурс „Балкански Зелен пояс“ 2016

30.06.2016 г.

Сдружение Зелени Балкани организира фотоконкурс "Балкански Зелен пояс" 2016 като част от общ проект между БФБ, Зелени Балкани и Евронатур (Германия) за популяризиране на Европейския Зелен пояс.
Каним всички посетители и жители на Балканския Зелен пояс да потеглят на едно изследователско пътуване и да фотографират най-известните мотиви и най-впечатляващите моменти.
Станете част от първия фото конкурс за Балканския Зелен пояс, провеждащ се във всичките девет страни, попадащи в Балканския Зелен пояс!


повече

Зелени балкани

Хищни птици

ФДФФ