Новини

Последни новини за Рига и Боян

Boyan
29.10.2018 г.

През последните няколко дни местна неправителствена организация в Пелопонес няколко пъти осигури храна за Рига. По време на първото хранене Рига позволи на хората да я доближат на около 8м, така че най-вероятно птицата е била гладна и изтощена. След още няколко доставки на провизии, храна и вода (с добавени електролити) птицата се храни поне три пъти за три последователни дни (въпреки че само едно хранене е директно наблюдавано, другите са предполагаеми на базата на данни от предавателя и остатъци от храна). Рига направи опит да премине 25 километра над морето, за да достигне остров Китира, но се отдалечи на около 10 километра от брега, след което се върна. Така че вчера (28.10.2018 г.) Рига се премести малко на север, а после отново на юг и този път стигна до втория "ръкав" на полуостров Пелопонес. Този път мястото представлява идеално местообитание за лешояди с големи скалисти и открити пространства, пълни със свободно отглеждан и заграден в големи пространства добитък. Така развитието на Рига премина един критичен период и за момента е обещаващо.

Боян все още се насочва на изток следвайки черноморското крайбрежие в Турция. Днес птицата прекара нощта в близост до Трабзон, и ако запази посоката и скоростта си, утре сутринта лешоядът може да достигне граничния район между Грузия, Армения и Турция, където в крайна сметка има лешояди. Според данните на предавателя Боян все още не се е хранил от 11.10.2018 г. или евентуално от 14.10.2018 г. Междувременно един хърватски и един български белоглав лешояд (от източните Родопи) с предаватели следват същия миграционен модел. Хърватската птица е рехабилитирана, така че може да се е загубила, докато българската птица се движи малко по на юг, минавайки през местообитания на лешояди. Миналата година белоглавият лешояд от България (източни Родопи), който беше рехабилитиран и проследен по същия маршрут, в крайна сметка умря от глад. Този миграционен път изглежда като екологичен капан за увредени и изгубени гладни лешояди, тъй като морския бриз осигурява леки условия за полет, но представлява много дълга гориста местност, в която няма храна за лешоядите.

Острава се справя добре в Котел. Единствената грижа за нея е недостатъчното зареждане на батериите на предавателя, което все пак е достатъчно.

За повече информация:
Емилиян Стойнов - ФДФФ - pirin@fwff.org
Елена Стоева - Зелени Балкани - etilova@greenbalkans.org

Екипа на Зелени Балкани и ФДФФ благодарим най-сърдечно на нашите колеги Giannis Psarrakis и  Maria Aroni от  NGO "TULIPA GULIMI"  за оказаното съдействие! Вярваме, че с общи усилия ще помогнем на Рига!
Facebook: Σύλλογος Τουλίπα Γουλιμή

Зелени балкани

Хищни птици

ФДФФ