Новини

Последни новини за нашите приятели, лешоядите

*
23.04.2019 г.

След като, за наше огромно съжаление, през февруари 2019 изгубихме черния лешояд, Острава, обръщаме поглед към останалите негови събратя, освободени в България като част от проект „Светло бъдеще за черния лешояд” LIFE14 NAT/BG/649.
 
Рига започна миграцията си на север и навлезе в територията на Албания.
 
Боян също от няколко дни се придвижва на север и достигна Диарбекир, Турция, където се задържа, вероятно заради лошото време.
 
От четирите птици, освободени в Котел и Сливен, през март, Злостен, освободен в Котел, и Балкан, освободен в Сливен, се задържаха в района. Като Балкан се придвижи към Котел и сега двете птици са заедно в региона на Котел. Другите две птици, Кутелка, освободена в Сливен, и Хуан, освободен заедно със Злостен, поеха на север и бяха заловени от наши колеги в Румъния.
 
На 17 април в Котел бяха освободени още четири черни лешояда - Екстремадура, VCF Ноу-хау, Камчия и Марин. За момента и четирите птици се задържат в региона на освобождаване, като на някои все още предстои да се нахранят за пръв път след освобождаването. Всички птици са снабдени с GPS трансмитери, които ни помагат да следим адаптацията им.
 
Друга интересна новина от Котел е египетският лешояд, пристигнал там, който ни дава надежда, че видът може да се завърне като гнездящ в областта.
 
Белоглавите лешояди в района на Котел (повече от 60 индивида и 14 двойки) вършат добра работа, като насочват младите черни лешояди  и ги задържат в региона на Сливен/Котел.

Стискаме палци на пътешествениците да се завърнат, както и на наскоро освободените птици в адаптацията им. Ще ви държим в течение за последните новини около нашите приятели, лешояди.

За контакти:
Ивелин Иванов, ръководител на проект "Светло бъдеще за черния лешояд" LIFE14 NAT/BG/649
моб. тел.: 0887589995; e-mail: iivanov@greenbalkans.org


Дейностите са част от проект:


Зелени балкани

Хищни птици

ФДФФ