Новини

Скитанията на лешояда Вики по света и у нас ;))

Движение на Вики през март
01.06.2018 г.

От маркирането си в края на 2016 "нашия" лешояд Вики, маркиран със сателитен предавател е посетил вече  7 страни, сред които, освен България са и Хърватска, Гърция, Косово, Албания, Сърбия, Македония, като измина буквално хиляди километри. В България Вики е била наблюдавана на площадките в Сливен, Тъжа, Кресна.
От декември 2017г. до началото на март 2018г. птицата не пращаше координати. В началото на март изпрати от Сините камъни, след което се придвижи до централна Гърция и отново спря да  изпраща координати.

В началото на април отново започна да праща данни, но за наша изненада не от Гърция а от Косово, след което се задържа няколко дни край Скопие в Македония. След Скопие се премести в една от колониите на Белоглави лешояди в Южна Македония близо до границата с Гърция. След няколко дни престой там се отправи към югозападна Гърция в района на Ватос, където е и до днес.Припомняме, че лешоядът Вики e дива птица, привлечена във волиерата в Тъжа, от другите лешояди в нея. Тя беше маркиран със сателитен предавател на 18.09.2016 г., благодарение на дарение направено от семейството Жереми и Виктория Тушар. Жереми и Виктория сами избраха "позивната" на птицата и лично участваха в маркирането и със синя крилометка и цветен пръстен В75, в поставянето на предавателя и пускането й на свобода.
Младото семейство кръсти лешоядчето Вики и от тогава редовно следи движението на птицата и нейната съдба.  http://greenbalkans.org/VulturesBack/bg/Blagodarenie-na-dariteli-otnovo-shte-mozhem-da-prosledyavame-poleta-na-beloglav-leshoyad-markiran-sys-sateliten-predavatel.p439

Елена Стоева, Ръководител на проект Светло бъдеще за черния лешояд LIFE14 NAT/BG/649,
моб. тел. 10887574699, e-mail: etilova@greenbalkans.org 


Зелени балкани

Хищни птици

ФДФФ