Новини

Спасяването на редник Джин.

***
07.06.2022 г.

Румънските ни приятели отново спасиха един от „нашите“ картали!
Джин беше кръстена от “Trouble Bakers” и освободена край Котел, около месец преди да изпадне в тази трудна ситуация.
Още след освобождаването си Джин показа вкус към скитането и след няколко обиколки на Румъния се приземи край Наводари, област Констанца.
Късният следобед, при проверка състоянието на Джин на терен, Cornel Cotorogea и Jeni Cotorogea регистрират няколко атаки от преминаващи пастирски кучета, вземат мерки за обезопасяването и, след което установяват, че птицата е изтощена и я подхранват. Поради риска да бъде оставена да пренощува на място, а и това, че е изтощена довеждат до решението птицата да бъде заловена. Както последващите събития ще покажат това е било най-доброто за птицата решение.
Надвечер, Джин е откарана в Agigea Ringing Station, където е претеглена, за да се прецени физическото и състояние. Установява се, че птицата има голяма загуба (около 30%) живо тегло, спрямо нормалното при освобождаването. Оказана и е първа помощ, което се оказва решаващо за оцеляването и.
Веднага, на другата сутрин, Джин е транспортирана до специализираният спасителен център на фондация Visul Luanei край Букурещ, където професионално се грижат за възстановяването и до момента. 
Очакваме уреждането на документите, за да можем да приберем Джин в България. Тук тя ще продължи курса си по възстановяване и когато е готова отново ще бъде освободена в дивата природа.
Най-искрени благодарности на всички замесени до тук колеги, които допринесоха за спасяването на Джин и лично на нашите приятели: Cornel Cotorogea и Jeni Cotorogea, Emanuel Baltag и Oana Vasiliu, които чувстваме като част от семейството на Зелени Балкани!
Снимки: Cornel Cotorogea и Jeni Cotorogea, Agigea Ringing Station, Visul Luanei Foundation.

 


Зелени балкани

Хищни птици

ФДФФ