Новини

Зелени Балкани получиха дарение от два белоглави лешояда от немски зоопаркове

***
25.10.2017 г.

Два лешояда бяха дарени на Зелени Балкани от немските зоопаркове Allwetterzoo Münster и Tierpark Goerlitz за целите на програмата за възстановяване на белоглавия и черния лешояд в страната.

Това е поредното дарение за страната ни, след като общо 6 птици, излюпени в Allwetterzoo Münster, бяха дарени на Зелени Балкани от 2010та година насам.

Двата лешояда бяха транспортирани с редовен пътнически полет на авиокомпания Луфтханза и бяха лично придружени от куратора на Allwetterzoo Münster – д-р Дирк Веверс, благодарение на чието съдействие и преди сме получавали птици и от Матияс Райншмидт  - директор на Karlsruher Zoo.
Транспортът на птиците, преглеждането им в Спасителния център за диви животни, маркирането и настаняването им във волиера за адаптация, бяха заснети от екип на немската DOCMA TV – Кристиян Ерлих - биолог и продуцент на филми за животни, Ларс Швелнус, Матияс Бозелец - оператор и звукооператор.

Продукцията беше съпътствана и от Франк Елстнер - едно от най-известните лица на немската телевизия, дългогодишен водещ на телевизионното предаване „Wetten, dass..?“, посветил се в момента на каузата за опазване на природата.

Новопристигналите лешояди са младежи, които са били излюпени през тази година в двата немски зоопарка. Птицата от Allwetterzoo Münster, с име Ларс, получи български пръстен и крилометка с номер BM2, а птицата от Tierpark Goerlitz - BM3. След период на адаптация във волиерата в ПП "Сините камъни", те ще бъдат освободени в рамките на проект Светло бъдеще за черния лешояд LIFE14 NAT/BG/649, като ще подпомогнат не само стабилизирането на популацията на белоглавите лешояди в страната, но и следващата ни цел - възстановяването на  гнездящата популация на черния лешояд.

Изказваме сърдечна благодарност на нашите немски приятели, за приноса им в работата ни за завръщане на лешоядите!

За допълнителна информация:
Елена Стоева, Ръководител на проект Светло бъдеще за черния лешояд LIFE14 NAT/BG/649,
моб. тел. 0887574699, е-mail: etilova@greenbalkans.orgЗелени балкани

Хищни птици

ФДФФ