Български Български   Английски Английски  
opos
Консервационни дейности за целеви видове от Директивата за птиците на ЕС - белошипа ветрушка, черен лешояд и царски орел, в основните им местообитания в България
Научи повече


life
Възстановяване на популациите на едрите европейски лешояди в България
Научи повече

life
Възстановяване на белошипата ветрушка
Научи повече
 

[ 04.07.2020 ] Още 15 черни лешояда пристигнаха от Испания в подкрепа на мисията да върнем вида в България
През изминалата седмица 15 черни лешояда пристигнаха от Испания, за да подпомогнат възстановяването на вида в България.

Всички лешояди от пратката са спасени от дивата природа, след като са претърпели инциденти или след надохранване и загуба на тегло. Рехабилитирани в центъра Los Hornos, Испания, те биват пренасочени към клиниката за диви животни AMUS, където престояват под карантина. През това време са им направени изследвания за наличие на тежки метали, антибиотици, противовъзпалителни препарати, птичи грип, болестта Нюкасъл, както и тестове за определяне на пола.

Трансферът на птиците трябваше да се случи ощи преди три месеца, но поради мерките, наложени от пандемията от COVID-19, събитието бе отложено. Това е третият трансфер на черни лешояди от Испания към България, който се осъществи в рамките на преокт „Светло бъдеще за черния лешояд“ LIFE14 NAT/BG/649. До момента 37 рехабилитирани лешояда са предоставени на страната ни. Тяхното пускане в природата се осъществява чрез метода на отложеното освобождаване. Освен това, 7 нулевогодишни черни лешояда, излюпени в няколко европейски зоопарка, бяха освободени посредством хакинг метода.

Продължаваме с дейностите по подхранване и мониторинг на вече освободените птици, както и с усилията да намалим антропогенното въздействие върху процеса на възстановяване на черния лешояд в България!

Благодарим на правителството на Екстремадура, VCF, Los Hornos, AMUS и на всички, допринесли за спасяването на лешоядите и за възможността да им дадем шанс за нов живот в България!

За контакти:
Ивелин Иванов - ръководител на проект "Светло бъдеще за черния лешояд" LIFE14 NAT/BG/000649
моб.телефон: +359887589995, email: iivanov@greenbalkans.org
  • Преглед Преглед
  • Опръстеняване Опръстеняване
  • *** ***
  • Клетката за настаняване Клетката за настаняване

  • Клетката за настаняване Клетката за настаняване


Виж Зелени Балкани във Facebook