Български Български   Английски Английски  
opos
Консервационни дейности за целеви видове от Директивата за птиците на ЕС - белошипа ветрушка, черен лешояд и царски орел, в основните им местообитания в България
Научи повече


life
Възстановяване на популациите на едрите европейски лешояди в България
Научи повече

life
Възстановяване на белошипата ветрушка
Научи повече
 

[ 01.09.2020 ] Международен ден на лешоядите в ПП "Сините камъни"
С много смях, рисуване и интересни факти за лешоядите отбелязахме Международния ден на лешоядите в град Сливен.

В първата събота на септември честваме Международния ден на лешоядите, за да си припомним колко важни и ценни за природата са тези интересни и все още непознати за много от нас птици.

Ние от Зелени Балкани, заедно с Дирекция на природен парк „Сините камъни“ тази година отбелязахме Международния ден лешоядите още в началото на септември и се събрахме в град Сливен пред сградата на Дирекцията.

Домакините бяха поканили много деца от различни школи, училища и клубове по интереси, а минувачите бяха добре дошли да се включат в забавните ни ателиета. За малки и големи любознателковци бяхме подготвили кратко филмче за нашите приятели, лешоядите. Заедно рисувахме, оцветявахме и научихме нови неща за тези интересни птици.

А нашите колеги от Спасителния Център за Диви Животни на Зелени Балкани бяха изпратили доброволката Дени и дивия посланик – керкенеза Владко, за да разкажат заедно за работата на Спасителния център и историите на неговите пациенти.

По-късно бяхме подготвили втора изненада – посещение на волиерата в Природен парк „Сините камъни“. Там с помощта на зрителни тръби и бинокли наблюдавахме отблизо белоглавите и черни лешояди на площадката за подхранване и тези във волиерата. Децата бяха много впечатлени и с интерес слушаха невероятните истории на лешоядите в парка, които нашият колега, Илиян Стоев им разказа на място.


Благодарим на домакините от ДПП „Сините камъни“, които организираха участниците в днешния празник, както и транспорта за достигане на волиерата. Благодарим и на Спасителния Център за Диви Животни, които дариха своето време за да отпразнуваме заедно Международния ден на лешоядите.


Допълнителна информация:
Поля Русева - специалист коминикации - моб.тел.: +359894059156, e-mail: ptoncheva@greenbalkans.org   

Международният ден на лешоядите се отбелязва в рамките на проект "Светло бъдеще за черния лешояд", съвместно с проект "Натура 2000 в България - Нови Хоризонти". 
Виж Зелени Балкани във Facebook