Български Български   Английски Английски  
opos
Консервационни дейности за целеви видове от Директивата за птиците на ЕС - белошипа ветрушка, черен лешояд и царски орел, в основните им местообитания в България
Научи повече


life
Възстановяване на популациите на едрите европейски лешояди в България
Научи повече

life
Възстановяване на белошипата ветрушка
Научи повече
 

[ 06.07.2022 ] Зелени Балкани на гости на Детски отдел - Библиотека Родина в гр. Стара Загора
На 05.07.2022г. се проведе събитие съвместно с Детски отдел - Библиотека Родина, гр. Стара Загора за деца от 1 до 4 клас. Събитието бе част от кампанията Вълшебна библиотека - Лято 2022, провеждаща се по инициатива на библиотеката. Много вероятно няма да е последното такова събитие в рамките на кампанията, която продължава от 13 Юни до 31 Август, от Понеделник до Петък, 10:00ч. - 12:30ч.

На събитието разговаряхме с малчуганите и обяснихме какво е Натура 2000, какви и кои са защитени видове в България и се впуснахме в детайли като представихме видовете лешояди, които са се срещали в страната и интересни детайли относно птиците и местообитанията им.

Децата се интересуваха живо и бяха очаровани от реалистичния макет на белоглав лешояд, който можеха да разгледат отблизо. След като приключихме беседата си и успяхме да отговорим на всички любопитни въпроси от публиката относно лешоядите, продължихме с нареждането на интерактивен пъзел-игра, в който децата затвърдиха наученото по време на презентацията. Всички бяха изключително будни и активни и получиха награди - стикери със защитени видове. 

На самата библиотека пък, оставихме детски образователни табла със защитени видове като прилепи, ловен сокол, лешояди, китоподобни и др., които децата изключително харесаха и прочетоха от горе до долу с интерес. Зарадваха се на новината, че ще могат да ги разглеждат при посещението си в библиотеката. Също така предоставихме и по няколко броя от най-новите издадени книжки на Зелени Балкани за застрашени видове - за ловен сокол, белошипа ветрушка и китоподобни в Черно море. 

Благодарим на Детски отдел на Библиотека Родина за чудесната организация и любезното съдействие по време на събитието, също както и на всички ученици, които бяха толкова любознателни и се включиха в събитието ни!

За контакти:
Поля Тончева - координатор по проект, тел. 0894059156,
ptoncheva@greenbalkans.org


Събитието се проведе със съдействието на:
Виж Зелени Балкани във Facebook