Новини
Начало » Новини
Любопитна гледка в Сакар – все още се наблюдават белошипи ветрушки, които не са предприели традиционната си есенна миграция
14.11.2018 г.
Редките соколчета са типични мигранти, които обикновено зимуват в Африка.

Поне 4 белошипи ветрушки са регистрирани от експерти на Зелени Балкани в района на село Левка, част от Защитена Зона ,,Сакар“ и НАТУРА 2000 в България. Вероятно по - топлата есен тази година е причината редките соколчета да се задържат в района и все още да не са се отправили на юг.

След като през 2014 г., природозащитниците възстановиха гнезденето на белошипите ветуршки в околностите на свиленградското село Левка, това е най - късната дата на която в района могат да бъдат видени малките соколчета. Птиците се придържат около техните гнездови територии и на 9 ноември за пореден път са наблюдавани от екипа на Зелени Балкани.

През изминалите години, още в началото октомври последните белошипки са напускали гнездовата си територия и са се отправяли на юг, към африканските държави Нигер, Нигерия и Чад, където е тяхното традиционно място на зимуване. В тези територии и тази година вече се установи за зимуване, и друга белошипа ветуршка от българската популация на вида, която от Зелени Балкани проследяват с миниатюрен сателитен предавател. В същото време тези четири соколчета не искат да напуснат ,,родните“ си територии и да се разделят със Сакар!

Дали застудяването което идва ще ги подтикне на юг, или изненадите свързани с тяхното зимуване ще продължат, предстои да разберем в близките дни!

За контакти :
Градимир Градев, Ръководител на проект
тел: 0885 609289; е-mail : ggradev@greenbalkans.org


 
Бързи връзки
Към уеб сайта на Спасителния център за диви животни