Новини
Начало » Новини
Пътешествията на белошипата ветрушка Ема – един необичаен обитател на „Лукойл Нефтохим Бургас” АД
13.05.2019 г.
Наскоро рядката птица се завърна в ,,родната“ си колония след презимуване в Африка.

Ема е белошипа ветрушка – рядък вид сокол, който у нас гнезди само на две места в цялата страна. Едно от тях е територията на производствената площадка на „Лукойл Нефтохим Бургас” АД, където през 2014 г., Зелени Балкани локализира неизвестно до момента местообитание на вида. От тогава природозащитниците работят в партньорство с компанията за опазването и проучването на редките птици. През 2018 г. Ема бе маркирана от Зелени Балкани със сателитен предавател, с който да бъдат проследени особеностите на нейния живот. Това я превърна в една от първите белошипи ветуршки в страната (освен няколко птици от колонията в Сакар, създадена от Зелени Балкани), екипирани с подобно устройство. От рафинерията кръстиха белошипата ветрушка Ема, на името на едно от децата на служители в компанията. За експертите от Зелени Балкани тя е известна и като В00 – символите с които е обозначен специализирания пръстен, поставен на крачето на птицата.

След края на размножителния сезон на 2018, соколчето предприе своите пред миграционни скитания и достигна чак до Унгария! Подобно далечно скитане до сега не бе регистрирано за птици от този вид у нас. По-късно през есента, белошипата ветрушка се отправи към Африка, като и този път изненада проследяващия екип, мигрирайки през западните Балкани. Зимата - малкото соколче изкара в Африка, в граничните райони на Нигер и Нигерия, където зимуват и други белошипи ветрушки от балканската популация на този вид.

И така... след няколко месеца в Африка, Ема наскоро се завърна у дома! През изминалата година ветрушката отгледа своето поколение в една от изкуствените гнездилки поставени специално за тази цел от Зелени Балкани на територията на „Лукойл Нефтохим Бургас” АД съвместно със служители на компанията. Дали и тази година тя отново ще се възползва от нашето гостоприемство – предстои да разберем.
 

За контакти :
Градимир Градев,
Ръководител на проект ,,Възстановяване на белошипата ветрушка", LIFE11 NAT/BG/360
тел: 0885 609289                               
е-mail : ggradev@greenbalkans.org 


 
Бързи връзки
Към уеб сайта на Спасителния център за диви животни