Новини

Книжка за делфините, морето, екологията и всичко останало

*
12.11.2019 г.
Важна част от дейностите на Зелени Балкани през годините, наред с многото други общественополезни каузи, е и проучването и опазването на китоподобните бозайници (делфините) в Черно море. За над 10 години работа в областта сме успели да съберем безценни данни за динамиката на популациите на тези енигматични бозайници в българската акватория на морето, да добием умения за прилагане на водещи методики в световен мащаб, да популяризираме резултатите сред подрастващи и заинтересовани групи от обществото, да изградим контакти с експерти от други черноморски страни, както и страни извън черноморския регион и да обменяме опит с тях. Всичко това, разбира се, е в името на околната среда без която никой от нас не може.

Но всичко изброено по-горе нямаше да бъде възможно без участието и подкрепата на всички хора, с които ни сблъсква работата. Съдействието на обществото в дейности по опазване на екосистемите, източник на нашите ресурси, е ключово и определящо изхода на всички усилия, които заедно полагаме. За да го има това съдействие обаче, е необходима информираност. Хората трябва да знаят в какво участват, защо участват и по какъв начин участват. Какво се крие зад префърцунените термини и има ли всичко това в крайна сметка някакъв ефект върху ежедневието и живота им.

Ето защо, ние от екипа на Организацията сме изготвили тази книжка, която може да намерите като прикачен файл по-долу, в която отговаряме на всички ваши въпроси, опасения и съмнения. Разбиваме митове, поднасяме резултатите до момента в разбираема от всеки форма и систематизираме информация, събирана през годините от много неуморни учени и изследователи. В края на книжката ще можете да се запознаете и с източниците, които сме ползвали, в случай, че се нуждаете от повече и по-подробна информация.

Много важна част от изданието са три кратки разказа, вдъхновени от проведените експедиции и написани от нашата доброволка Теодора Илиева, важна част от екипа, изследващ делфините, и също така пример за това как науката и природата вдъхновява изкуството.
 
Книжката ще може да намерите и на хартиен носител в офиса на сдружението. Благодарим ви, че ще отделите време да прочетете тази книжка. Благодарим ви, че ще я споделите с приятели, познати, колеги. Ние от екипа на Организацията оставаме на ваше разположение за въпроси, предложения и критика.

Може да свалите книжката от файла по-долу.

Книжката е изготвена с любезната подкрепа на OceanCare.

За контакти: Димитър Попов - 0885108712, dpopov@greenbalkans.org 
Морето, биоразнообразието, екологията / Делфински експедиции в Черно море 1 Mb (pdf) свали
Sea, biodiversity, ecology / Dolphin expeditions across the Black sea 1 Mb (pdf) свали