Новини

1

Некропсия на муткур бе извършена в Спасителния център на Зелени Балкани

14.12.2022 г.

Навръх студентския празник екипът ветеринарни лекари на Спасителния център на Зелени Балкани, подкрепен от нашите всеотдайни помощници - студентите по ветеринарна медицина от Тракийския университет, извършиха некропсия на муткур.
 


повече»
1

Science Night – ЗЕЛЕНО в Музейко

25.11.2022 г.

На 25 ноември, Музейко ви канят на есенното си издание Science Night – ЗЕЛЕНО! от 19:15 до 23:15. Ние от Зелени Балкани ще бъдем там и сме ви подготвили изненади!


повече»
Екипът на Зелени Балкани

Участие на Зелени Балкани на Международна среща за приулов на уязвими видове

10.10.2022 г.

От 4 до 6 октомври в Малага (Испания) се проведе Международна среща посветена на приулова, в която участие взеха и представители на Зелени Балкани. Фокусът на срещата беше насочен основно върху текущото състояние на техническите съоръжения, разработвани за справяне с приулова на различни уязвими групи организми (китоподобни, птици, акули, корали и др.) в световен мащаб. Акцентирано беше и върху предизвикателствата, свързани с разработването и прилагането на програми за намаляване на приулова в различни места по света и типове риболов. На срещата присъстваха технически експерти и учени от цял ​​свят, извършващи дейности за мониторинг и намаляване на нивата на приулов.


повече»
*

Отбелязахме Световен ден на китовете и делфините в Регионална Библиотека Захарий Княжески, гр. Стара Загора

25.07.2022 г.

На 25.07.2022г. бяхме поканени на гости в Регионална Библиотека Захарий Княжески, гр. Стара Загора, за да отбележим със среща с деца Световния ден на китовете и делфините. На 23 юли 1982 година Международната комисия по китолова приема да забрани напълно улова на най-големите бозайници на Земята за 1985 и 1986 година. От тогава този ден се отбелязва като Световен ден на китовете и делфините.


повече»
...

Представители на екипа на Спасителния център на Зелени Балкани бяха част от шестнадесетото обучение по аутопсии на китоподобни на ACCOBAMS

20.07.2022 г.

Екип ветеринарни лекари от Спасителния център за диви животни на Зелени Балкани се завърна преди дни от обучение по аутопсии на китоподобни.
 


повече»
Тракийски университет-Стара Загора

Проведе се некропсия на делфини в Тракийски университет – Стара Загора

17.06.2022 г.

На 8 юни в Тракийски университет - Стара Загора бе направена некропсия на 6 индивида от вида черноморски муткур (морска свиня). Това е най-дребният вид делфин в нашето море, който е и с най-висока численост, обитава предимно крайбрежните води и предприема сезонни миграции, следвайки пасажите от риба. В изследването участие взеха и студенти по ветеринарна медицина, българско и чуждоезично обучение, обучаващи се във Ветеринарно медицинския факултет на Тракийския университет.


повече»
Бебе афала

Пролетна експедиция за проучване на делфините

10.06.2022 г.

И тази година проведохме пролетна експедиция за проучване на делфините в българските териториални води на Черно море. Това се случи в периода 31 май – 5 юни. На наша страна беше и Посейдон, като през цялото време условията за наблюдение бяха отлични. Екипът ни успя да покрие всички предварително определени трансекти в максимално кратък срок и събра безпрецедентно количество данни за разпространението и числеността на морските ни бозайници.


повече»
*

Ден на Натура 2000 в гр. Поморие

21.05.2022 г.

Като част от кампанията ни, посветена на 30-годишнината на Натура 2000, отбелязахме Деня на натура в гр. Поморие на 21.05.2022г., съвместно с Посетителски център Поморийско езеро.


повече»
Хранеща се афала

По следите на делфините - кампанията продължава!

25.03.2022 г.

Здравейте, приятели и съмишленици! Стартира втората ни кампания за набиране на средства за закупуване на сателитен предавател и маркирането на един делфин/муткур с него. Това ще ни помогне да научим повече за миграциите, важните местообитания и сезонното присъствие на делфините в Черно море, които ще са от полза както за опазването на тези енигматични същества, така и за науката като цяло. 


повече»