Български Български   Английски Английски  

Билатерален немско-български, партньорски, проект за подпомагане прилагането на НАТУРА 2000 в България:
"Опитът на Германия при транспониране на правовите норми на ЕС: Натура 2000 – управление и финансиране"
Научи повече
Натура 2000 в България официален сайт

[ 26.03.2021 ] Онлайн викторина за лешоядите, насочена към 5-ти и 6-ти клас от проектните територии
Зелени Балкани е национална, неправителствена, природозащитна организация, работеща вече над 30 години в сферата на опазването на редки и застрашени видове и техните местообитания.

От самото създаване, една от основните цели на организацията е брадатият лешояд да бъде върнат отново в списъка на гнездящите птици в България. Той е символ на българската природозащита, но поради човешките дейности е изчезнал през 60-те години от България и Балканския полуостров. Преди да успеем да върнем брадатия лешояд, обаче трябва да сме сигурни, че състоянието на другите 3 вида лешояди (белоглав, египетски и черен) е стабилно. Ето защо нашият екип е стартирал дейности по възстановяването на белоглавия и черния лешояди като гнездящи в райoните на Сливен, Котел, Враца, Кресна, Благоевград и Ивайловград.

За да достигнем по-широко разбиране за опазването на лешоядите и за да се повиши подкрепата и грижата на обществото за защитените зони и видове, Ви каним да се включите в ОНЛАЙН викторината „Лешоядите – санитари на природата“.

Викторината цели да събуди интереса на учениците към тези изключително важни и редки животни, да повиши техните знания и по този начин да допринесе за дългосрочното опазване на видовете и техните местообитания в страната.

► Кой може да се включи?

Викторината е насочена към учениците от 5-ти и 6-ти клас от училищата, които се намират в някои от следните общини: Община Сливен, Община Котел, Община Враца, Община Кресна, Община Благоевград, Община Струмяни, Община Симитли, Община Петрич, Община Сандански, Община Кърджали, Община Момчилград, Община Черноочене, Община Ардино,  Община Джебел, Община Кирково, Община Крумовград, Община Ивайловград, Община Маджарово, Община Стамболово, Община Любимец.

► Какво е необходимо да направите?
• Включете се в нашата онлайн Google класна стая на Зелени Балкани и викторината. Там може да разгледате ресурсите с информация за видовете – видеоклип на презентация, снимки и факти за лешоядите.
КОД за включване: https://classroom.google.com/c/MzA3NTk2Mzk1Nzgy?cjc=pjq2x7p
Ако имате проблем с достъпването на виртуалната класна стая и Вашето училище не работи с e-mail-ли в Gmail платформата, сме направили споделена папк, от където може да свалите презентацията, видеото и снимките - тук : https://drive.google.com/drive/folders/1GBjHbRy5l9Rb5eIycFAxb36hzhQskFo6?usp=sharing


• Освен това сме планирали на 13 април от 18 ч. да проведем онлайн презентации за лешоядите чрез платформата Zoom (https://zoom.us/j/92487507880?pwd=cXFLcFFHSVhZd1lyS25iSHNUNklxQT09
), в която може да се включи всеки. Може да следите информацията за презентациите на нашия уеб сайт и фейсбук страница.


• Ако сте учител/преподавател на 5 или/ и 6 клас и желаете да се включите в нашата викторина -  попълнете следния онлайн формуляр https://forms.gle/HWqd5fVhm3J1bAhR7  до 14 април. Необходимо е да се впишат имената на преподавателя, име на образователна институция, населено място, телефон и e-mail на лицето за контакт, предварителен брой на учениците, както и ориентировъчна дата за провеждане.

• След като се регистрирате, колега от Зелени Балкани ще се свърже с Вас, за допълнително уточняване за провеждане на онлайн викторината.

• След като се запознаете с информацията във виртуалната класна стая и се регистрирате за участие, можем да създадем специална, само за Вашия клас, виртуална стая. В нея ще добавим Вашите ученици, за да могат да се запознаят с информацията и да се подготвят за въпросите. В уговорения с Вас ден до 30 април, ще публикуваме въпросите от викторината под формата на Google формуляр, който всеки ученик самостоятелно ще може да попълни.

• Викторината ще бъде проведена ОНЛАЙН до 30 април, чрез платформата Google Classroom ИЛИ с линк за достъп до електронен формуляр.
Зелени Балкани си запазва правото да преустанови записването по-рано, ако се съберат достатъчен брой кандидати, съответстващи на бройката награди.
 
 
► Наградите!

• Ι награда – лешоядна тениска
• II награда – книжка за лешоядите
• III награда – лешоядна значка
Всички участници и техните ръководители ще получат сертификат за участие, както и допълнителни информационни и образователни материали за лешоядите


► Награждаването...
Наградените участници ще бъдат обявени на сайтовете на Зелени Балкани и проект "Светло бъдеще за черния лешояд", на нашата фейсбук страница на 21 май, когато е официалният Ден на НАТУРА 2000.

За въпроси и предложения, може да се свържете с нас тук:
Анелия Павлова – e-mail: apavlova@greenbalkans.org; тел.: +359899269576


  • наградите наградите
  • наградите наградите


_LANG_CORNER_FACEBOOK_ICON_LBL