_LANG_CLI_LOGO_NAME_LBL НАТУРА 2000 в БЪЛГАРИЯ - НОВИ ХОРИЗОНТИ Национална информационна кампания за НАТУРА 2000, с използването на флагови видове

​Посланикът на Кралство Испания посети Зелени Балкани

*
25.09.2020 г.
На 23 септември посланикът на Кралство Испания в България, Н. пр. Алехандро Поланко, придружаван от съпругата си и част от своя екип, посети Спасителния център за диви животни на Зелени Балкани в Стара Загора и волиерата за лешояди в Природен парк „Сините камъни“.

В Стара Загора Негово превъзходителство бе посрещнат от управителя на Спасителния център, където гостите имаха възможността да се запознаят с един от постоянните пациенти - горската улулица Чара, както и с други представители на българската фауна. Посланикът, придружен от директора на Националната професионална гимназия по ветеринарна медицина, „Иван Павлов“, Стара Загора -– д-р Ябълкаров, се запозна и с размножителната програма, осъществявана на територията на Спасителния център, част от която е размножителната двойка черни лешояди Кейо и Черна, пристигнали съответно от Холандия и Испания. Интересен момент от посещението бе извършваната манипулация на пострадал белоглав лешояд, постъпил за лечение в Центъра.

На територията на Природен парк „Сините камъни“ Негово превъзходителство бе посрещнат от екипа на проект „Светло бъдеще за черния лешояд“ LIFE14 NAT/BG/649 и нашите партньори от ДПП „Сините камъни“. Кметът на гр. Сливен, г-н Радев, както и представители на Регионална дирекция по горите - Сливен, също бяха сред присъстващите на събитието, заедно с ПСС и моного граждани, сред които и дарители на подхранванията за лешоядите. Гостите се запознаха с разнообразието от видовете в парка, като обърнахме особено внимание на лешоядите. Благодарихме на Испания за това, че е съхранила в най-голяма степен биологичното си разнообразие и сега като резервоар на редки видове ги дарява за възстановителни програми из цяла Европа.

Акцент във визитата бе освобождаването на белоглав лешояд от волиерата в парка. Честта се падна на Z4 – белоглав лешояд, намерен в бедствено положение и спасен в Испания през 2017г., транспортиран до България  и настанен във волиерата през 2018 г. Преди да бъде освободен, Z4 се сдоби с име – Регина (от исп.“Reina“ - кралица).

Екипът на Зелени Балкани благодари на Н.пр. Алехандро Поланко и екипа му за визитата, както и за интереса към нашата работа. Надяваме се да продължим да се радваме на подкрепата на Кралство Испания за завръщането на лешоядите в България!

Благодарим на ДПП „Сините камъни“, че бяха радушен домакин и съорганизатор на събитието.

Благодарим на всички гости, които уважиха събитието.

Специални благодарности на кмета на община Сливен, г-н Радев, както и на всички институции, които присъстваха на място. Надяваме се успешно да продължим съвместната ни работа и заедно да освободим още много лешояди в природата на България!


Контакти:
Ивелин Иванов - ръководител на проект "Светло бъдеще за черния лешояд" LIFE14 NAT/BG/000649
моб.телефон: 0887589995, email: iivanov@greenbalkans.org


НАТУРА 2000 е основният инструмент на ЕК за опазване на биоразнообразието на страните членки.
Дарителство
Зелени балкани
Дарик
Дневник
Хоби ТВ
Life
Natura2000