_LANG_CLI_LOGO_NAME_LBL НАТУРА 2000 в БЪЛГАРИЯ - НОВИ ХОРИЗОНТИ Национална информационна кампания за НАТУРА 2000, с използването на флагови видове

Доброволчески лагер на Зелени Балкани

*
11.10.2022 г.
В периода 28-30 Септември 2022г. се проведе доброволчески лагер, в района на с. Ракитна, Кресненско дефиле, организиран от Зелени Балкани, съвместно с ФДФФ и с участието на група мотивирани доброволци. В лагера се включиха над 10 нови доброволеца и съпреживяха с нас емоцията от един работен ден сред лешоядите.

Целта на лагера бе да се обнови оградата около съществуващата над с. Ракитна, волиерата за птици, да се сковат нови кацалки за птиците, да се обтегне мрежата на самата клетка и още доста други ремонтни дейности по и около съоръжението.

Всичките ни доброволци бяха много добре подготвени с инструменти, въоръжени с широки усмивки и заредени с неизчерпаема енергия и ентусиазъм. След пристигане в късния следобед в с. Ракитна и настаняване, бе проведена презентация за лешоядите в България и по-конкретно, в района на Кресненското дефиле. Водещ на презентацията беше лешоядният експерт от ФДФФ - Христо Пешев, който от първо лице представи премеждията, трудностите и успехите от работата с тези птици през годините. Получи се много интересна дискусия с доста въпроси от присъстващите доброволци.

Следващият ден премина в работа.. Е, разбира се накрая се наградихме с малко забавления за положените усилия. От сутринта до привечер прекарахме времето си на клетката за птици, като внимателно изведохме обитателите й в портери, за да не се стресират от присъствието ни там. След това започнаха ремонтните дейности по “жилището” на пернатковците. Изградихме им ново стълбище, по което да достигат по-лесно до “верандата” си на втория етаж. След това инсталирахме две чисто нови дъбови кацалки на различни височини. Подменихме оградата, разчистихме. Като цяло преизпълнихме плана!

След като се върнахме в базовия лагер бяхме подготвили малка изненада за доброволците ни - стрелба с лък. Всеки имаше възможността да опита от емоцията да уцелиш мишената (или пък да не я уцелиш.. :))) и да се почувства като истински Робин Худ сред красивата природа на Ракитна. 

Христо Пешев, пък, от своя страна, ни изненада на следващия ден с подготвен кратък пешеходен маршрут до прекрасни панорамни гледки към Симитли и върховете Пирин и хребетът на Вихрен, които буквално спираха дъха. Докато вървяхме натам, имахме орнитологична разходка, спирахме, за да наблюдаваме от удобни места лешояди, гарвани-гробари, мишелови, соколи-скитници и други птици. Разбира се, срещнахме и доста влечуги и други горски животинки, за чиито видове подробно ни разказа Христо.

Благодарим искрено на доброволците, които неуморно сами си търсеха задачи и работа за подпомагане на дейността на площадката. Благодарим на ФДФФ, които бяха наши домакини и на Христо Пешев, който три дни беше наш гид в района и не спираше да обогатява познанията ни за заобикалящата ни природа с интересни истории и факти.

Лагерът беше успешен и чудесен пример за това, че заедно с повече хора работата може да бъде приятна и забавна!

До нови срещи!

Събитието се проведе и благодарение на:
НАТУРА 2000 е основният инструмент на ЕК за опазване на биоразнообразието на страните членки.
Дарителство
Зелени балкани
Дарик
Дневник
Хоби ТВ
Life
Natura2000