_LANG_CLI_LOGO_NAME_LBL НАТУРА 2000 в БЪЛГАРИЯ - НОВИ ХОРИЗОНТИ Национална информационна кампания за НАТУРА 2000, с използването на флагови видове

Два мъжки брадати лешояда пристигнаха в Спасителния център на Зелени Балкани, преди броени дни!

1
05.08.2019 г.
Птиците, представители на този рядък вид, са излюпени тази година във волиерите на чешкия зоопарк ЛИБЕРЕЦ и австрийския Център EULEN- UND GREIFVOGELSTATION Haringsee.
 
След кратък преглед и обезпаразитяване в амбулаторията на Спасителния център, птиците бяха настанени във волиера в Центъра. Там, вече година, ги очакват две дами от същия вид – едната излюпена в Швейцария, а другата – с чешки произход.

Птиците са част от системата на VCF и са изпратени при нас с мисия! От тях очакваме да сформират двойки, а техните поколения – да подпомогнат завръщането на вида в Европа!
Припомняме, че в Спасителния център на Зелени Балкани вече повече от 10 години живее двойка брадати лешояди.

Техните поколения всяка година подпомагат програмата за завръщането на вида – освобождавани в небето на Испания и Франция.

Настаняването на тези редки птици в Спасителния център на Зелени Балкани е признание за нашия екип. Признание, което, ние през годините сме доказали нееднократно, че заслужаваме. А натрупания опит ще ни помогне в бъдеще, когато очакваме всички усилия  на нашите партньори в системата на VCF да се насочат към възстановяване на вида и у нас.

Благодарим на Àlex Llopis и Hans Frey за доверието, и на Antоnin Vaidl за съдействието при транспорта на птиците до Центъра.

Информационните дейности за брадатите лешояди, извършвани в Спасителния център се подпомагат от проект:

НАТУРА 2000 е основният инструмент на ЕК за опазване на биоразнообразието на страните членки.
Дарителство
Зелени балкани
Дарик
Дневник
Хоби ТВ
Life
Natura2000